Statcounter

21 Ocak 2014 Salı

Rejim eriyor / Regime is melting down



Assad now using less manpower-risky tactics such as barrel bombs. Reflects Alawite dissension over huge casualties in that community.
Mujahideen are administering and governing the Damascus districts that have agreed to ceasefires.
Abatement of ISIS fight has enabled rebels to go back on offense against Assad.
Assad war effort faltering bc Alawite families do not want any more sons to die. Inclination to compromise.
Alawite families looking at more decimation of their community if they continue to back Assad strategy of non-compromise.
Mujahideen are advancing so soon after the ISIS fight abates suggests regime forces are weaker than many of us assessed.
Now that this war is basically down to Alawites vs. Sunnis, Assad’s future is bleak. Alawites too few to generate enough recruits.
Mujahideen lost 1,000 fighters in this fight w ISIS, and shrugged it off like it was nothing. Rebel recruitment is infinite.
Mujahideen – ISIS fighting was a very key barometer of rebel strength. The infighting didn’t even dent rebel capabilities.
The longer this went on, the more Assad would be hurt by small Alawite numbers. We’re seeing the effect show up now.
The war seems to be picking up where it left off when ISIS fight began – rebels advancing against SAA on multiple fronts.

If this goes on like this and brings the regime close to collapse we will see the start of an effort of all foreign sides trying to bring out an agreement to stop the ultimate victory of mujahideen. Please note these comments of mine for future.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esad artık varil bombaları benzeri daha az riskli saldırılar yapıp askerlerini riske atmamaya çalışıyor. Bu da Nusayri azınlığın kayıplara karşı olan tepkisine işaret ediyor.
Mücahitler Şam'ın ateşkeste anlaştıkları semtlerini yönetiyor. IŞİD ile olan çatışmaların yavaşlaması onları rejime yönelmeye sevk etti.
Rejimin savaş kabiliyeti sendeliyor çünkü Nusayri aileler artık daha fazla evlatlarının ölmesini istemiyor. Uzlaşmaya daha fazla meyilli hale geldiler.
Nusayri aileler Esad'ın tavizsiz politikası sürerse daha fazla kayıp vereceklerini görüyorlar.
Mücahitlerin IŞİD ile çatışmalar yavaşladıktan sonra böylesi sağlam bir şekilde saldırabilmesi rejim güçlerinin birçoğumuzun düşündüğünden daha zayıf olduğunu gösteriyor.
Şu anda savaş Nusayrilerle&Sünniler arasında sürüyor ve Esad'ın geleceği belirsiz. Nusayrilerin nüfusu yeterli asker sağlayabilmekten çok uzak.
Mücahitler IŞİD ile olan çatışmalarda 1000 şehit verdi ve hiçbirşey olmamış gibi çatışmaya devam edebiliyor. Mücahitlerin savaşçı bulma gibi bir kısıtı yok.
Mücahitlerin IŞİD ile olan çatışması güçlerinin anlaşılması hususunda bir ölçek oldu. İç çatışma mücahitlerin kabiliyetlerinde ufak bir zayıflamaya bile sebep olmamışa benziyor.
Bu ne kadar uzun sürerse Esad asker kısıtı sebebiyle daha fazla zarar görecek. Şu an etkilerini görmeye başladık.
Savaş IŞİD ile olan çatışmalar başladığında kaldığı yerden devam ediyora benziyor ve mücahitler rejim ordusuna karşı birçok cephede ilerliyor.

Eğer bu böyle sürer de rejim hakikaten çökmeye yaklaşırsa tüm dış güçlerin mücahitleri barışa zorlayacağı ve kesin zaferin önüne geçmeye çalışacağı bir süreç izleyeceğiz. Bu dediklerimi lütfen bir kenara not edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder