Statcounter

19 Ocak 2014 Pazar

Makdisi IŞİD’ı sert bir dille kınadı

Suriye'deki direniş grupları arasındaki çatışmalar konusunda IŞİD Örgütünü kınayan din adamı ve ideologlara yenisi eklendi.
Cihadçı hareketlerin önemli isimlerinden Suriyeli dinadamı Ebu Basir Tartusi'nin ardından El Kaide Örgütü'nün ideologlarından olduğu bilinen ve Ürdün’de tutuklu bulunan Ebu Muhammed el-Makdisi IŞİD'i kınadı.
Makdisi olarak bilinen  Asım el-Berkavi, IŞİD'i (Irak ve Şam İslam Devleti)'a doğrudan ve şiddetli bir dille eleştirilerdi. Aynı şekilde internet sitelerinde ve sosyal medyada, IŞİD’ın lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye biat etmeye çağıran fetvaları da çok sert bir uslubla eleştirdi.
Ürdün’deki grupların liderleri vasıtası ile El Cezire'ye ulaşan Makdisi'nin bu açıklaması önemli bir zamanda geldi.
Özellikle de Makdisi'nin "IŞİD’nin Suriye siyaseti noktasındaki eleştirilerini, yaklaşık iki ay önce Bağdadî’ye biat etmeye çağıran fetvaların karşılığında acele etmemeyi talep etmesinden ve IŞİD’ın tevhid bayrağını kaldırmış gruplara karşı savaşmayı seçmesinden sonra" yeniledi.
Makdisi unları söyledi: “Suriye’deki bu fitnenin haberi zindanın içine kadar ulaştı; grup taassubunu ve kan akıtılmasını durdurmak için büyük bir çaba sarf ettik. Bu işin hassas noktalarından bir çoğunu bilmekteyiz. Heveslerden uzak ve birçok farklı çevreden, adil ve güvenilir kimseler tarafından bize ulaşan bilgilerde, satır arasında olan şeyleri okumaktayız.”
Makdisi, IŞİD'in diğer gruplarla savaşma konusunda verdiği fetvayı da ağır bir dille eleştirdi: “Mücahit gruplar arasında meydana gelen savaş ve mücahitlerin mekanlarını hedef alan patlatmalar hususunda: İki Müslüman topluluk arasında savaşmanın cevazına yönelik verilen fetva ahmaklıktır ve aldatmadır. Böylesine bir fetva kendisinde geniş bir anlayış ve sağlam bir din olan alimden sadır olamaz. Müslümanların kanı ile alakalı olan her şey Allah Subhanehu ve Teala’dan korkmayı zorunlu kılar.””
Makdisi şöyle devam etti: “ Mücahitleri Allah’ın düşmanlarını, mücrimleri ve hain Nusayri’leri kırıp geçirmeye yönlendirmek yerine; pusulayı onlara çevirdik ve bununla düşmanlarımızı sevindirdik. Bunu kimse inkar edemez. Ben IŞİD cemaatini ayıplayarak diyorum ki; bizler eğer tevhit bayrağını taşıyan, onun için savaşan gruplarla güzel ilişkiler kuramaz ve beraber cihat edemezsek, işin ayrıntılarında birbirimizle çekişirsek, ister Hristiyan olsun ister başka din ve taifelerden olsun bütün Suriyelileri kucaklamayı nasıl başarabiliriz.”

Kaynak: http://www.pressmedya.com/haber/16810/makdisi-isidi-sert-bir-dille-kinadi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder