Statcounter

25 Temmuz 2013 Perşembe

Khan Assal Neden Önemli?







ELE GEÇİRİLEN KHAN AL ASAL NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ

KhanAlAsal stratejik bir semt. Geçtiğimiz haftalarda muhalifler rejimin kuzeydeki güçlerine olan ikmal hatlarını kesme çabaları sürerken sivil halkı Suriye'nin merkezini Halep'e bağlayan nana yoldan uzak durmaları yönünde uyarmış ve burasının askeri bölge ilan edildiğini duyurmuştu.

Muhaliflerin uyarısı kuzeyde askeri durumun geçtiğimiz yazdan bu yana çıkmaza girdiği bölgede saldırıya geçerek 3 kasabayı birden ele geçirdiği günün ertesinde geldi.

Nusret Cephesinin de Çarşamba gününden itibaren yolda seyreden her aracı hedef alacağına dair uyarıda bulunduğu haberleri de var. Uyarınınbir kopyası internette de yayınlandı.

Rejim bu rotayı kuzeydeki kuvvetlerine ikmal yapmak için kullanıyor çünkü muhalifler şiddetli bir sokak savaşının sürdüğü Şam'ı Halep'e bağlayan kuzey-güney ana yolunu kesmişti. Çöl yolu kaplanmış ve bu yıl başında rejim güçlerince açılmıştı.


Nusret Cephesi amblemi bulunan bildiri rejim ordusunun sivil araçlara açtığı bu yolun aslında bir askeri yol olduğunu belirtiyor.


Bildiride "Orada her gün çatışmalar oluyor. Mücahitler yola bubi tuzakları döşediler." diyen bildiride sivillerden bu yolu kullanmamaları ve rejim ordusunun sivilleri kendi sevkiyatlarını perdelemek için kalkan olarak kullandığını belirtiyor.

Eğer muhalifler yolu kesmeyi başarabilirse bu takviye güçleri ve aynı zamanda ikmal malzemelerini debüyük kısmı muhalif kontrolünde olan şehre getirmeyi daha da güçleştireceği için rejime ağır bir darbe olacak.

Pazartesi günü muhalifler Suriye'nin en büyük şehri ve eski ticaret merkezi olan Halep'in güneybatısında bulunan üç kasabayı ele geçirdi. Bu kasabalar Nusret Cephesi'nin kesmeye çalıştığı yolun yakınında ve aralarında Khan al Asal da var.


Halep'in hemen batısında yer alan Khan al Asal şehirdeki çatışmaların büyük cephelerinden biriydi. Mart ayında kasabada rejim tarafından 30'dan fazla kişinin ölümüne sebep olan kimyasal silah kullanıldı.

Khan Al Assal'ın ele geçirilmesi neden önemli?

Buranın ele geçirilmesiyle yerel aktivistlerin deyimiyle muhalifler şehri çevreleyen neredeyse tüm banliyölerini ve şehrin büyük kısmını kontrol altına almış oldular.  Ayrıca buraları ele geçirerek muhalif güçler rejim için çok önemli olan Askeri Akademi, Topçu Okulu ve Bilimsel Araştırma merkezi gibi mevkiilere daha da yaklaşmış oldular. Özellikle Askeri Akademi rejimin Halep'teki operasyonlarının yönetildiği merkez olarak biliniyor.

Muhalifler Askeri Akademinin yakınlarında
Rebels are getting closer to the military academy at AL Hamdaniya district 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder