Statcounter

25 Eylül 2013 Çarşamba

13 İslami Grubun Bildirisi



Temenni ettiğim bir hadisenin işaretini bugün okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim....

Haberi şimdilik genel olarak bildireceğim. Daha sonra inş. detaylandırırım...



Halep'te Tewhid Tugayının en üst düzey politik lideri olan Abdülaziz Salame 13 ayrı muhalif grup adına konuştuğunu belirterek bir bildiri yayınladı.

http://leuaaltawheed.com/%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%8A%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D9%82%D9%85-1-%D8%AD%D9%88%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81-%D9%88-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%83%D9%88%D9%85%D8%A9-%D8%A7%D9%84/

Bildiriyi bu videodan izleyebilir/arapça aslını okuyabilirsiniz.

Bildirinin başlığı "Bir Numaralı Bildiri" manasına geliyor.

Bildiriyi dört ana başlığa ayırabiliriz.


  • Tüm askeri ve sivil güçler saflarını şeriata dayalı bir İslami temelde toplamalı ve şeriatı tek kanun olarak baz alıp uymalıdır.
  • Suriye sadece burada yaşayan ve bu inkılap yolunda fedakarlıkta bulunanlarca temsil edilebilir.
  • Yurtdışındaki grupların muhalifleri temsil etmediği belirtiliyor. Ulusal Koalisyonu ve Ahmed Touma başkanlığında planlanan hükümeti de tanımadıklarını ve kendilerini temsil etmediğini belirtiyor.
  • Kapanışta da herkesin birleşmesini ve çatışmadan kaçınılmasını istiyor.

Bildiriye imza koyan gruplar:

  1. Nusret Cephesi.
  2. Ahrar eş Şam.
  3. Tewhid Tugayı.
  4. İslam Tugayı.
  5. Suqur al Sham Tugayları.
  6. İslami Doğuş Hareketi (Dawn)
  7. İslami Işık Hareketi.
  8. Nureddin el Zengi Taburu.
  9. Haqq Tugayı-Humus
  10. Furkan Tugayı-Quneitra
  11. Festaqim Kema Ummirat Birliği - Halep 
  12. 19. Alay.
  13. Ensar Tugayı

Bu gruplar kimler?

Bildiriye imza koyan gruplar kuzeydeki muhalif güçlerin büyük bir kısmını oluşturuyor ve ayrıca Humus ve Şam'dan da hatırı sayılır bir güce sahip. Bazıları ülkedeki en büyük silahlı gruplardan bazıları, kabaca şlk beş grup diyebiliriz. Bu onbinlerce savaşçı demek oluyor. Grupların kendi tahminlerine bakılırsa bu rakam 50.000'i bile geçebilir.

Liwa el Tewhid, Liwa el İslam ve Suqur el Sham Batı ve Körfez destekli Yüksek Askeri Konsey ve SILF'e mensup mutedil İslami gruplar. Ahrar as Sham ve Haqq Tugayları SIF bünyesindeler ve İslamcı yönü çok daha ağır basan gruplar. Nusret Cephesi bildiğini üzere el Kaide'ye biat etmiş bir grup. Nureddin el Zengi selefiler tarafından başı çekildiği söylenen (Asala wa Tanmiya) ittifakına ve aynı zamanda Yüksek Askeri Konseye mensup. Bu ittifaka daha bfazla grup ta bağlanabilir. Bu hareket şu an için kağıt üzerinde de olsa bu grupları Suriye'de en güçlü muhalif ittifakı haline getiriyor.



Bu ne anlama geliyor?

Eğer gruplar bu bildiri kapsamındaki ittifaklarına devam ederlerse gerçekten çok büyük bir olay. Şu demek oluyor ki ÖSO'nun askeri kanadının büyük kısmı politik liderliği tanımadığını ilan ediyor ve açıkça kendilerini İslami gruplarla yan yana konumlandırıyor.

Bu şu demek oluyor ki bu gruplar ABD, Türkiye, Fransa, İngiltere ve diğer AB ülkeleri, Qatar, ve özellikle en son Suudi Arabistan tarafından oluşturulan ve desteklenen muhalif liderliğini tanımıyor. Ben Türkiye ve Qatar'ın bu denklemin ksımen dışında olduğunu ve bu oluşumun sabote olmasını sessizce olumlu karşılayacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü gelişen süreçte bu iki ülkenin çabaları da sabote edildi ve süreci etkilemelerinin önüne geçildi.

Neden şimdi?

Bence bu farklı ve uzun süredir süregelen birçok etkene bağlanabilir. Ama son noktayı koyan sebepler bence kimyasal saldırı sürecinde dünyanın tepkisi(zliği) ve ABD-İran-Rusya üçgeninde süren işbirliği görüntüsüdür.



Listede kimler yok?

Tabi ki bu gruplar muhaliflerin tamamını bünyesinde toplamıyor. Onlarca hatta yüzlerce irili ufaklı grup var. Bazı büyük gruplar da yok. Örneğin Faruk Tugayı ve Ahfad el Rasul Tugayları. Bu iki grup ta Yüksek Askeri Konsey ve UK (Ulusal Koalisyon) ile yakından bağlantılı gruplar.

En dikkat çekeni ISIS'in listede olmaması. Diğer gruplarla olan güncel sürtüşmeleri gözönünde bulundurulduğunda bu önemli. Bu oluşum Batı destekli oluşum ve ISIS çizgisi arasında yeni bir İslami duruş öneriyor ve b...


http://www.channel4.com/news/syria-rebel-groups-jihadist-islamist-reject-coalition















2 yorum:

  1. Allahu ekber velillahil hamd.

    YanıtlaSil
  2. Kardeşim Liva Tevhid'i çok yakından takip etmek gerekiyor.

    Kendileri büyük işler başarıyor İnşallah.

    Liva Tevhid Genel Komutanı Abdulkadir Salih'e Allah yardımcı olsun İnşallah.

    Liva Tevhid Türkiye.2ye en yakın gurplarndan birisi olmak ile birlikte Özügr Ordu ile beraber hareket eden Suriye İslam Cephesi ve Ahraruş Şam ile birlikte gerek İdlib(Banyas Katliamlarından Kısas Gazvesi) operasyonları Humus Rakka ve Haseki tabiki öncelikle Halep olmakla birlikte Liva Tevhid Nusra ile de pek çok beraber operasyon yaptı.

    Muhalifler içinde bütünleyici bir rol alıyor.Helal Olsun.

    Allahu Ekber çok güzel haber verdin.

    Yakın zamanda Liva Tevhid ve Abdulkadir Salih ile alakalı önemli araştırmalar yapmıştım.Haklı Çıktık İnşallah.

    Güzel olacak güzel.

    YanıtlaSil