Statcounter

24 Mayıs 2013 Cuma

İsrail'in Suriye'deki Girişimleri




New York Times gazetesinin perşembe günkü haberine göre Suriye'deki iç savaşın kendi sınırlarına taşması endişesi devam ederken İsrail güçleri Suriye'de yoğun istihbarat faaliyeti yürütüyor ve bölgede rejim yada muhaliflere bağlı olmayan köylülerle sessizce çalışma yürütmeye başladı.

The Times'in yazdığına göre "Suriye'yi yakından takip eden bazı İsrailliler İsrail'in insani yardım sağlayarak ve yoğun istihbarat faaliyeti yürüterek rejim yada muhaliflerle bağı olmayan köylülerle sessizce çalışmaya başladığını söylüyor".

İsrail kuzey komşusundaki çatışmaya müdahil olmak istemediğini ama saldırıya uğrarsa kendini savunma hakkını kullanacağını belirtmişti.

New York Times'ın perşembe günkü haberine göre İsrailli yetkililer Suriye içinde bir tampon bölge fikrinden bunun hem Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük bir müdahale olarak görüleceği hem de Esed güçleri ile bir sürtüşmeyi ateşleyebileceği için vazgeçtiler.Times'ın haberine göre İsrail tarafından düşünülen yeni bir fikir de sınırdaki köylüleri silahlandırarak Suriye içinde bir yerel güç oluşturmak. Yakındoğu Politikaları İçin Washington Enstitüsünden Ehud Yaari The Times'a "Orada bir tampon bölge işe yaramaz." "Eğer bir tampon bölge oluşturmaya kalkarsanız o kısa zamanda sizi bölgeye ve ana Suriye askeri kuvvetleri ve kamplarıyla sürtüşmeye çeker.

Geçtiğimiz aylarda çatışmalar Golan Tepelerine hatalı top mermileri ve silah ateşi şeklinde birkaç defa sıçradı. Bu hafta başında Esed yönetimi ilk defa bu hafta üçüncü defa gerçekleşen bir olayın sorumluluğunu üstlendi. Hedefin İsrail mi olduğu kazara mı olduğu belli değildi.



 Haberin devamı için:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-maintaining-intense-intelligence-activity-in-syria-and-working-with-local-villagers-report-says-1.525546




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder