Statcounter

17 Nisan 2013 Çarşamba

Ürdün Suudi Arabistan'ın silah Transferini Hızlandıracak

Ürdün Riyad'dan Amman'a 1 milyar dolarlık transferle aynı zamana denk gelecek şekilde sınırları boyunca Suudi Arabistan tarafından yönetilen silah transferine hız vermeyi kabul etti.

Bu hareket Amman'ın iki yıl boyunca sergilemeye çalıştığı duruşta sınırı boyunca çıkan iç savaşın sınırlarından içeri girmemesine çalışmaktan artık maddi sıkıntıdaki krallığı da içine çekmeden bir an önce savaşı bitirme yönünde ciddi bir değişikliğe işaret ediyor.

Ürdün'ün silah transferindeki rolü al Qaide bağlantılı gruplar üstünlük sağlamadan diğer grupları desteklemek için Suudi Arabistan, bazı körfez ülkeleri, İngiltere ve ABD keskin bir şekilde desteklerini arttırdığında belirginleşti.

Ürdün'ün duruşunun arkasındaki saik Suriye lideri Beşşar Esad'ı devirmekten çok el Qaide'yi yenmek ve ayrıca Amman'daki yetkililer iyice köşeye sıkışan komşularının bunun intikamını almaya çalışabileceği riskinin de arttığını kabul ediyor.

Batılı ve Arap diplomatlar el Qaide'nin popülerliğnin artmasını varolan bir tehdidin artması olarak görüyorlar. Krallıktaki güvenlikle ilgili şahsiyetler ayrıca krallığa karşı kazanma şansı pek olmayan ve bu yılın parlamento seçimlerini boykot eden Müslüman Kardeşlerdeki keskin bir yükselişten de endişe ediyorlar.

Kral Abdullah bu yılın başına kadar ülkenin sınırlarını mültecilere ve ordudan kaçanlara açarak ama 40 yıllık Esed hanedanını yıkmak için silah transferine ve ortaklaşa herhangi bir girişime izin vermeyerek Suriye krizine doğrudan müdahil olmaya isteksizdi.

Ürdünlü, Suriyeli muhalifler ve batılı yetkililer şu an Abdullah'ın hesabının Suriye krizi ne kadar kısa sürede sona erer ve ne kadar ılımlı unsurlar Esedi yenerse Şam'da ılımlı bir yönetimin olması şansı o kadar fazla olur düşüncesi olduğunu söylüyor.

Batılı bir diplomat "Bu onlarla normal muhalifler arasında Şam'a doğru bir yarış ve kimse el-Qaide'nin kazanmasını istemiyor."dedi.

Yazının devamı için:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder