Statcounter

6 Ağustos 2013 Salı

Lazkiye Savaşı Başladı

Lazkiye'de mücahitlerin son günlerde başlattığı saldırıyı konu alan bu ropörtajı sizlerle de paylaşmak istedim.


Geçtiğimiz haftasonu sonrasında Lazkiye şehrini saran Jabal al Akrad dağlarında yoğun çatışmalar yaşandı. Çatışmalar gündoğumunda mücahitlerin Nusayri köylerine saldırmasıyla Salma kasabasında başladı. Bu zamana kadar çatışmalardan uzak kalan Nusayri azınlığın en yoğun bulunduğu Suriye'nin batı kısmında sahil bölgesinde kalan Lazkiye'de çatışmaların başlaması bekleniyordu.

IHS Janes Terörizm ve İsyanlar Merkezinde bir analist olan Charles Lister'e önceki günün kuşatmasının sembolizmini ve ne kadar süreceğini sorduk.
Syria Deeply: Şu an Lazkiye'de neler oluyor?
Charles Lister: Saldırı Pazartesi sabahı başladı. Muhalifler ve daha tarafsız kaynaklardan alınan raporlar ve duyurulara göre bu olay boyutu ve saldırının kapsamı açısından oldukça önemli. Öyle görünüyor ki halihazırda Lazkiye'nin kuzey kısmında burada bulunan muhalif gruplarla Halep ve İdlib'den gelen diğer grupların oluşturduğu bir kombinasyon bulunuyor. Muhaliflere dayanan teyit edilmemiş iddialara göre bu üç aydan beridir planlanıyordu. Muhalifler hatırı sayılır derecede mevzi kazandı: momentumlarını devam ettirmelerini mükemmel derecede sağlayacak en az 3 yada 4 rejim yanlısı köyü ve 3 yada 4 askeri pozisyon ele geçirdiler. Önümüzdeki günler bunu sürdürüp sürdüremeyeceklerini gösterecek, ama bu ayrıca rejimin reaksiyonuna da çok bağlı. Çok sayıda paramiliter güç daha ziyade savunma durumu alınacağını gösterir şekilde Lazkiye şehrinde konuşlandırıldı.

SD: Lazkiye'yi son sekiz aydır çok yakından takip ediyorum ve ziyaret te ettim. Bu saldırının gücü beni şaşırttı.

CL: Lazkiye'de böyle birşeyin olacağı sürekli beklenen bir şeydi ve kuzeyden Selefi-Cihadi gruplar tarafından yapılacağı bekleniyordu. Bu direnişin İslami kısmının uyguladığı artan stratejik etkisini vurguluyor. Lazkiye'nin en kuzey ucu bir yıldır yabancı savaşçılara sahip grupların kuvvetli bir noktası durumunda. Mayıs sonunda ISIS'ın ortaya çıkışından beri bu gruplar ISIS'a ulaştı ve en azından bir tanesi bir cephe grubu haline geldi. Bu saldırı ISIS'in etkinliğinin Lazkiye'ye nasıl uzandığını ve İslamcı grupların bu çok gruplu saldırıları çok etkin bir seviyede nasıl büyük bir kabiliyetle organize ettiğini de gösteriyor.


SD: Önümüzdeki hafta neler göreceğiz?

CL: Bu rejimin vereceği tepkiye bağlı. Saldırgan bir tutum mu alacağına yada sadece bekleyip anahtar bölgeleri savunma pozisyonu mu alacağına bağlı. Muhalif güçlerin saldırılarını azaltacağına dair şüphem çok küçük ama olaylar yüksek miktarda rejimin hangi ölçekte cevap vereceğine bağlı.
Muhaliflerin Esed'in ve Nusayri gücünün kalbi sayılan bölgeye saldırmasının sembolik önemi yüksek. Ve bu saldırının geniş çaptaki muhalefette İslamcıların güç dengesinde baskın olduğunu gösterir şekilde de sembolik önemi var. Bu mutedil muhaliflerin cephede çatışmada başı çekmede göreceli yetersizliğini gösteriyor.

SD: Her grubun sorunları neler? Aldığım intibaya göre Lazkiyedeki savaş çok dar alanda gerçekleşecek. Beraber olduğum muhalifler her taşı, her ağacı biliyorlardı ve bu bir avantaj olmalı.

CL: Bu olay yöre bilgisi olan lokal grupların bulunduğu duruma bir örnekti ve öyle gözüküyor ki üç yerel grup [Suqor al-Aaz, Katibat al-Muhajireen and SIF'in bir üyesi olan Kataib Ansar al-Sham] saldırıyı birincil ölçüde koordine ediyorlardı. Bu muhaliflerin bir avantajı. Dışarıdan gelen gruplar yerel bilgiye haiz değil. En avantajlı şekilde düşmanı vurmak için nereye gitmen gerektiğini bilmiyorsun. Bu rejim güçlerinin sıkıntısı. Yerel bilgiye sahip (Lazkiye'de) küçük gruplarınız var ve diğer büyük gruplarla yakından ve etkin bir şekilde koordineli hareket ediyorlar. Ve görüldüğü gibi Lazkiye'deki saldırılarında 24 saatte hatırı sayılır bir ilerleme sağlıyorlar.
Şu anda İslamcı güçlerin çok sayıda sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Ama böylesi sembolik bir saldırı mutedil muhalefet için bir sorun barındırıyor. Bu olay ülke içi ve dışında yüksek derecede ilgi uyandırdı. Yakın zamanda İslamcı grupların Suriye'nin çıkarı için savaşmadığı ve cephede savaşmadığı yönünde iddialar vardı. Ama dün ön safta ve çok sembolik bir saldırıda savaşıyorlardı.

SD: Bu saldırı ne kadar sürecek?

CL:  Bu Esad'ın ordusunun nasıl bir reaksiyon göstereceğine bağlı. Eğer savunma pozisyonu alırlar ve merkez kasabaları kuvvetlendirirlerse bir hafta içinde bitmesi mümkün. Eğer saldırırlarsa muhaliflerin yerel bölge bilgisi ve sürpriz yapma kabiliyeti gibi doğal avantajlarını kullanarak ilerleme riski daha da artar.

Kaynak:
http://beta.syriadeeply.org/2013/08/decoder-battle-latakia-begins/#.UgAhfW1gGFv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder