Statcounter

11 Mart 2013 Pazartesi

Safwat Al Zayat ile ropörtaj


Safwat Al Zayat ile El Cezire'de savaşçıların Humus'a dönüşü üzerine yapılan ropörtaj:

Savaşçılar rejimin Humus'u Şam'dan Humus'a ve akabinde sahil kesimine ulaşabilmek için ana hedef haline getirdiğini fark etti ve İdlib, Hama ve diğer yerlerdeki çatışma bölgelerini bırakıp Humus'a geldiler.

Savaşçılar bir stratejiye göre hareket ediyorlar. On gündür rejim Humus'u tamamen almaya çalışıyordu.

Haritada:

Kırmızı daireler: Rejim Bayada, Khalidiya, Al Qusayr, Al Qarabees, Jurat al Shayyah, Bab Dreib ve Bab Hod'da çatışıyor.

Yeşil daireler: Önceden rejim Karm Al Zaytoun, Karm Alouz, Job al Jandali ve Al Zahra bölgesiyle bağlantısı kontrolü altındaydı.(kuzeydeki kırmızı daire Job al Jandali) Bunlarla rejim Humus'u tamamen kuşattığını ve savaşı tamamen bitireceğini düşünüyordu.

Humus'ta birden fazla çatışma sahası açıldı:

Ama kuzeyden savaşçılar geldiğinde ki bu bilgiyi gizli tutuyorlar, ama muhtemelen Al Dar Al Kabira'dan yada Deir Maala'dan geldiler ve kuzey bölgesine saldırdılar(mavi hat) ve rejimi ana hedefinden uzağa ittiler.

Mavi oklar: Bundan sonra savaşçılar güneyde Baba Amr ve Inshaat'a ilerlediler ve mecburi sevkiyat hattını ele geçirdiler.

Spiker: Rejim bombardımana devam ediyor.

SAZ: Evet rejim bombardıman yapıyor ama bu onun büyük problemi. Bir yıkım politikası izliyor ama yerini koruyamıyor. Sadece 60.000-70.000 askeri var.

Spiker: Peki ya sivil kayıplar?


SAZ: Siviller Humus'u terk etti. Rejimin hatası şu ki göğüs göğüse çarpışmayı tercih etmedi. Yıkım yapmak ve yerel halkı göç ettirmeye karar verdi. Kendine has demografik yapısı olan bölgeleri boşalttı ve bu savaşı isyancılarla savaştan seküler bir savaşa dönüştürdü.

Rejim kuzeydeki savaştan Humus ve Şam'daki savaşa yöneldi. Rejim orduyu bir şebbiha ve milis ordusuna dönüştürdü. Bunlar en büyük hataları. Bunlar savaş sonrasında rejimin kötü askeri stratejisi dışında çalışmalarda hatırlanacak sonuçlar.

Rejim 26 Mart 2011'de rejim Suriye Savaşı'nın sona erdiğini ve batının Esed ile muhatap olması gerektiğini söyledikten sonra bunun böyle olacağını kim düşünebilirdi.

Gerçekte orada ne olduğu hakkında kimse net bir fikir sahibi olamaz. Bugün savaşçılar kuzeyden batıya savaşıyorlar. Herkesin yoğunlaştığı Hama ve İdlib'i Wadi Dayf ve Hamidiye'yi bırakın. Dün muhalif savaşçılar 17.Taburu ele geçirdi, Tal Issa'ya saldırdı, Deyr ez Zur'da 113.Tugayı ele geçirdi, Şam kırsalında 137.Taburu ele geçirdi, Khirbet Gazel'de otoyolu kesti ve şu an Saida'da 38.Alayı ele geçirmek için savaşıyorlar. 

Savaşçılar tarafından tüm Suriye'de yürütülen zekice bir stratejiye şahit oluyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder