Statcounter

26 Mart 2013 Salı

Halebin Çocuklarının Izdırabı







Video

Halebin Çocukları ile ilgili kısa filmi için Marcel Mettelsiefen şehir hastanesinde akla hayale gelmeyecek korkunçlukta olaylarla yüz yüze çalışan çocuklarla birkaç hafta geçirdi.

12 yaşındaki Muhammed Asaf'ın günleri Halep'in yaralılarına bakmakla geçiyor. Sabah 8:00'de başlıyor ve genellikle 11:00'de uyumaya gidiyor.

Marcel Mettelsiefen onunla şehrin Dar al-Shifa kliniğinde tanıştığında Muhammed küçük bir kızın hayatını kurtarmaya çalışıyordu.

Aylar boyu Suriye'deki insani trajediye tanık olduktan sonra yürek kaldırmayacak korkunç görüntülere alışmış: "Zamanla kolaylaştı: Artık kan benim için su gibi." diyor.

"İlk başta kan gördüğümde korkuyor ve titriyordum ama şimdi bana su gibi geliyor ve görünce problem yaşamıyorum"diyor.

Muhammed Halebin zamanından önce büyüyen çocuklarından biri. Diğer bir küçük sağlıkçı olan Yusuf Muhammed ÖSO'nun yaralı bir savaşçısına şefkatli bir şekilde bakıyor. Dünyaları tersine döndü: Halep'te büyüklere çocuklar bakıyor.

Halep'te savaş başlamadan önce 5.000 sağlık personeli vardı. Şimdi 600.000 kişiye 30 doktor ve hemşire Muhammed ve Yusuf gibi çocukların yardımıyla bakmaya çalışıyor.


Marcel Mattelsiefen
 
Halep bitmiş bir şehir. İnsanlar Asi nehrinde insan cesetlerini yakalamaya çalışıyor. Önceden beri mübarekti ama artık değil. Şu ana kadar sudan 190 ceset çıkarıldı ve bazılarının elleri arkalarından bağlıydı.

Ölüler çocuk parkına çocukların futbol oyununun gölgesinde gömülüyor. Kurbanların teşhis edebilmek için bir ofis açılmış.

Halep'te elektrik ve su yok, yiyecek ise çok az. Gelen az miktarda uluslararsı yardım yetersiz, doldurulacak bir boşluk var ve İslamcı grup Nusret Cephesi yardıma hazır. Nusret Cephesine ait araçlar caddeleri dolaşarak yiyecek ve giyecek dağıtıyor. Bu onların insanların gönlünü kazanmaları için de iyi bir vesile.(Bu tarafımdan aslına sadık kalınmadan çevrildi.) Aslı budur( It is a PR opportunity and a chance for them to win hearts and minds of the people.)

Halep'in insanları için korkacak çok şey var. Yaralı askeri pansuman ederken görüntülediğimiz 11 yaşındaki Muhammed Yusuf üç gün sonra bir rejim bombası ile hayatını kaybetti. Suriye'nin kuşağının savaşa verdiği bir başka kurban.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder