Statcounter

18 Mart 2013 Pazartesi

Muaz el Hatip ile Yapılan Röportaj_Milliyet


Suriye muhalefetinin lideri Hatip, Milliyet’e konuştu. Türk medyasının radikalleri öne çıkarmasını eleştiren Hatip, “Radikaller sayıca az. Maalesef bazı ülkeler kendi radikallerini bize yolluyor” dedi


Suriye muhalefetinin lideri Muaz el-Hatip, gizlice gittiği Halep gezisi sonrasında Milliyet’e kritik açıklamalarda bulundu. İstanbul’daki görüşmeye, beraberinde muhalefetin ”Fransa elçisi” olarak Paris’e atadığı Alevi asıllı tanınmış muhaliflerden Munzir Makhus’la gelen Hatip, Esad sonrası dönem için Suriye’de yaşayan Aleviler ve Hıristiyanlara yönelik güvence verdi.
“Burası Afganistan değil, olmayacak da...” diyen Hatip, Türk medyasının şu zamana kadar Suriyeli muhaliflerin sakallı ve ‘İslamcı’ görüntülerinden ürkerek muhalefete uzak durduğunu hatırlattığımda, ”Lütfen sakallarımıza değil, Suriye’de akan kana bakın. Çocukların kanı akıyor. Üstelik sizin ülkenizde de sakallı çok insan var...” dedi.
MEZHEP ÇATIŞMASI OLMAZ: Rejim bunu körüklüyor. Alevi Sünni ayrımı oradan çıktı. Ama biz yüzyıllardır bir arada yaşıyoruz. Her şeye rağmen mezhep çatışması yok. Bu topraklarda kan davası olmaz. Toplumda bunu önleyecek akil adamlar var.

ALEVİLER ZARAR GÖRMEYECEK: Alevilere karşı herhangi bir intikam hissine izin vermeyiz. Aleviler de bu rejimden çekti. Ben askerliğimi Lazkiye’de yaptım ve gördüklerim karşısından ağladığım zamanlar oldu. Evet rejimden nemalanan bazı insanlar var ama büyük ölçüde Aleviler hala fakir ve baskı altında. (Burada beraberindeki Alevi muhalif Munzir Makhus, rejimin Alevi muhaliflere çok ağır bedeller ödettiğini hatırlatıyor.) Biz asla kan davası istemiyoruz.

İntikam isteyenler oldu ama...: Humus’taki katliamlardan sonra Alevilere yönelik intikam hissinde olanlar oldu ama buna karşı çıktık. Tüm komutanlara, sivil Alevi halkın zarar görmemesi için hassas olmalarını söylüyoruz. Mesela dün konuştuğum bir komutan, Lazkiye yakınlarında bir köyde saklanan Şebbiha’ya (rejim yanlısı milisler) karşı saldırmak istediklerini, ama o köyde kadın ve çocuklar olduğu için bir şey yapamadıklarını söyledi.
HIRİSTİYANLAR GİTMESİN: Gitmeyin, bizlerle kalın. Suriye’yi terk etmeyin. Bazı insanlar, bulanık suda balık avlanmak istiyor. Evet azınlıklar korkuyor.

HALEP’TE KALBİM DANS ETTİ: Halep’ten geliyorum. Gizlice gittim, birçok farklı kesimden insanlarla konuştum. Yaşadığımı hissettim. Ruhum ayaklandı. Kalbim dans etti. Gördüğüm ilk zeytin ağacında ağladım. Her yerde birbirimize sarıldık. İnsanlar savaşın ne zaman biteceğini soruyor. Ama kimse yeniden köle olmaya hazır değil. Sade vatandaşlarla, alimlerle, savaşanlarla, çocuklarla, yetimlerle... Herkesle konuştum. Suriyelilerin kalbi her şeye rağmen bozulmamış. Birileri gelsin onlara sarılsın istiyorlar. Gittiğim yerlere daha sonra Scud atıldı.

Ropörtajın devamı için....
http://siyaset.milliyet.com.tr/sakalimiza-degil-akan-kana-bakin/siyaset/siyasetyazardetay/06.03.2013/1676951/default.htm

2 yorum:

  1. SAFFAT EL ZAYYAD NE DEMİŞ?
    http://www.youtube.com/watch?v=CpzMKZvIr2E

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Merhaba,

      Anladığım kadarıyla bu eski bir ropörtaj. Çünkü Hilfaya ve benzeri yerlerdeki fırınlara uçaklarla yapılan bombardımanları kınıyor.
      Muhaliflerin Maarat al Nouman, Hama, Mork gibi yerlerde başlattığı operasyonlara ve aralarındaki koordinasyona dikkat çekiyor.

      Sil