Statcounter

14 Mart 2013 Perşembe

İran'ın Esed'e Silah Desteği Artıyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER(Reuters) - Batılı diplomatların belirttiğine göre İran Rusya ile beraber Suriye devletinin ömrünü devam ettirmesindeki rolünü pekiştirecek şekilde son aylarda Suriye'ye olan silah sevkiyatını arttırdı.

İsmi gizli kalmak şartıyla batılı diplomatların söylediğine göre İran silahları Suriye'ye Irak'tan akmaya devam ediyor ama son zamanlarda İran'a BM ambargosuna aykırı olarak Türkiye ve Lübnan'dan da olmak üzere diğer ülkelerden de silah sevkiyatı artarak sürüyor. Irak ve Türkiyeli yetkililer iddiaları yalanladı.

İran'ın Esed'e desteğini artırması İran'ın Esede desteğini katlayarak artırmak yoluyla savaş alanındaki çıkmazdan kurtarmaya ve izole dilen rejime bir yaşam bağı sağlayacağı bir safhaya girdiğini düşündürüyor.

Diplomatların dediğine göre İran silahlarının şii militan grup Hizbullah'a akışıyla birlikte çatışmaların mezhepsel bir hal alıyor. Bu grubun Esed güçlerine desteği Suriye'de artarak devam ediyor.

Suriye'de çatışmalar iki yıl önce demokrasi yanlısı bir hareket olarak ortaya çıktı. 70.000 civarı insan öldürüldü ve 1.000.000'dan fazla mülteci şiddetten kaçtı.

Eylül ayında Reuters tarafından görülen bir istihbarat raporuna göre İran Irak hava sahası üzerinden asker ve silah sevkiyatı yapmak için sivil uçakları kullanıyor. Irak bu raporu yalanladı ama daha sonra İran kaynaklı bir uçağı aradı ve silah bulunmadığını iddia etti.

Bağdat'ın tekrarladığı nükleer programı sebebiyle İran üzerindeki BM ambargosuna uyacağı sözlerine rağmen Suriye'ye giden silahların büyük kısmı İran'dan Irak hava sahasını kullanarak yada kara yoluyla İran'dan geliyor.

Bu hafta önde gelen batılı bir diplomat "İranlılar Suriye rejimini gerçekten çok yüklü miktarda destekliyorlar"
dedi. Batılı önde gelen bir diplomat son üç dört ay içinde Irak'ın hava sahası ve ayrıca şimdi de kamyonlarla taşınarak desteklerinin artarak devam ettiğini söyledi.


Yazının orjinali ve tamamı için:

http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE92D05U20130314?irpc=932

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder