Statcounter

21 Ocak 2013 Pazartesi

İdlib Savaşı Başlıyor



Pazar günü şehrin batı sınırındaki yedi önemli kontrol noktasına başlatılan koordineli saldırılar önderlik eden muhalif komutanlara göre "İdlib Savaşı"nın başlangıcına işaret ediyor.

Saldırı  Suriye'deki çatışma bugün ikinci yılını devirirken şehre giden önemli bir hattı açtı ve muhalif güçler tarafından kuşatma altında olan Al Markazi Hapishanesini şehirden izole etti.

Saldırı rejim güçlerinin İdlib bölgesinde kalan son kalesi olan İdlib şehir merkezine girmek için dizayn edilen saldırı serisinin ilkiydi.
Eğer şehir düşerse muhtemelen şehrin etrafında hala rejim kontrolünde olan birkaç küçük kasaba da hızla düşecek ve muhalifler tüm eyaletin kontrolünü ele geçirmiş olacak.

Rejimin elindeki alanda bulunan 50 muhafız siper alırken adamları tarafından Ebu Hajar olarak tanınan Suqur al Sham Tugayı komutanı Ayachi Abdurrahman tarafından saldırı başlatıldı.
"Amaç İdlib Savaşı"na başlayabilmek için İdlib'e yaklaşmak." dedi Abdurrahman saldırıdan bir saat önce pozisyon almak için bölgede yürürken.

"Rejim tarafından ezilen İdlib halkının çağrısını duyduk ve şimdi bu çağrıya cevap veriyoruz."

Idlib city commander tracey


Saldırıyı yöneten Suqur al-Sham komutanı Ayachi Abdurrahman Pazar günü öğleden sonra pozisyonlarına ilerlemeden önce adamlarına emirlerini veriyor. 


Saldırı muhalifler geçtiğimiz birkaç ayda İdlib bölgesinde önemli ilerlemeler sağladıktan sonra geldi. En yenisi kuzey Suriye'deki en büyük askeri üs olan Taftanaz Havaalanı zaferiydi.

Rahman Çarşamba günü bir rejim tesisinin yanında patlayıp 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İdlib kuşatmasının daraltılmasının önemine işaret etti.
"Bu patlamanın sorumlusunun kim olduğunu bilmiyoruz ama bu bir terörist harekettir" dedi ve en az 6 sivilin öldüğü saldırıyı kınadı.

"Şehri ilerideki olası saldırılardan korumak için acele etmeliyiz. 16 şebbiha öldürdüler ama bu saldırıda bir sivil de ölse saldırı olumsuzdur. Aynı işi sivilleri öldürmeden adım adım yapabiliriz."
Junud al-Rahman batalyonundan Rahman'ın adamları 50 asker, 5 tank, bir 23 mm. silah ve küçük silahlar bulunan kontrol noktasını sadece 30 dk. içinde ele geçirdiler.

Operasyonun tümü 1 saat sürdü ama yan tarafta bulunan hapishaneden açılan sniper ateşi havada uçuşuyor ve İdlib Şehri'nden atılan füzeler bölgeyi bombalıyor.

Grup iki adamını yitirdi ve üç yaralı var. Saldırıda yaklaşık 15 rejim askeri öldürüldü, 12'si yakalandı ve birçoğu yaya kaçtı. Grup üssün mühimmat deposu ile beraber 3 çalışır durumda tankı da ele geçirdi.

Rodko kontrol noktası düşerken yakınındaki 6 kontrol noktasına yapılan saldırılar da başarılıydı ve bu şehrin batı yakasına uzanan otoyolu açmış oluyor. Bu saldırılarla ilgili haberler halen gelmekte.

Suqur al-Sham İslami Koalisyonu'nun 600 adamına komuta eden Abdurrahman saldırıyı Alhurra al-Sham Tugayı liderleriyle beraber yönetti.

Suqur al Sham şu an kontrol noktasından sadece 600 metre mesafede bulunan Almarkazi hapishanesinde. Saldırı muhalif güçlerinin söylediğine göre çoğunluğu politik mahpuslar olan yaklaşık 600 kişiyi barındıran hapishaneyi de izole etti.
Saldırı birkaç haftadır planlama aşamasındaydı.

Eski bir bilgisayar teknikeri ve web dizayneri olan Abdurrahman Seyjar köyünde bulunan üssünde bilgisayarında Google Earth kullanarak detaylı bir strateji planladı. Sahne nadiren elektriği ve suyu olan bir köye pek uygun düşmüyordu.

Altı bataryaya komuta ettiği ve toplumsal meselelerle ilgilendiği ofisinin günün birkaç saatinde bir jeneratörle sağlanan elektriği var.

Adamlarının kapasitesine ve silahlarına göre pozisyonlarını ve mesafelerini ustaca planlayan Abdurrahman birkaç gündür kendi ve adamlarının kontrol noktası ve yanındaki hapishaneyi gözetleyerek elde ettiği istihbari videolara başvuruyordu.

Her iki tugayın silahlarının çoğu eski operasyonlarda ele geçen silahlar ama askeri konseyden gelen mühimmat hayati öneme sahip.

Alhurra al-Sham Tugayları ne bu konseyin üyesi ne de daha uç İslami gruplardan uzak duran yeni Suriye muhalefet koalisyonunun bir üyesi.

Önceki bir ortak operasyonda ele geçen tank dahil silahların ve mühimmatın nasıl paylaşılacağı operasyon başlamadan müzakere edilmek zorunda.

Ateşi saldırıyı başlatacak olan tankın yerinin keşfini yapmak için Abdurrahman ve adamlarından biri çarşamba günü dik kireçtaşı kayalıkları, harap binalar ve bir sarıçam ormanı boyunca emekleyerek dolaştı. Birkaç yeri araştırdıktan sonra ideal bir nokta buldular ve tankı 1,5 km. mesafedeki iri kayaların altına yerleştirdiler.

Az daha yaklaşırlarsa düşman tarafından tespit edilme riskini getirebilir. Az daha uzaklaşırlarsa bu silahın isabet kabiliyetini düşürür ve kontrol noktasından aşağıda saldırıya başlamak için bekleyen savaşçıları tehlikeye atar.

Abdurrahman enflasyon ve yakıt sıkıntısının dizelin fiyatını dörde katladığını söyledi. Dediğine göre bu birtek tankı pozisyonuna almak için gereken yakıtın maliyeti 1300 dolar.


OPERASYONLA İLGİLİ VİDEOLAR ZAMANLA BURAYA EKLENECEKTİR



      





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder