Statcounter

23 Ocak 2013 Çarşamba

Esed İran destekli milis ordusu kuruyor

Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın rejimi gerilla savaşı haline gelen bu savaş için bir kısmı ana müttefiki İran tarafından eğitilen kadın ve erkeklerden oluşan yeni bir paramiliter ordu kurdu.
Suriye İnsan Haklarını Gözleme örgütü Ulusal Savunma Ordusu adı verilen bu gücün halihazırda var olan rejim yanlısı sivil savaşçıları daha iyi eğitilmiş ve silahlandırılmış hiyerarşide toplandığını belirtti.

Bu gruplar aslında rejim yanlısı bölgeleri muhaliflerden korumak için oluşturulmuştu.

Gözlem örgütü direktörü Rami Abdurrahman düzenli ordunun bir gerilla savaşına hazır olmadığını bu yüzden de rejimin yeni bir Ulusal Savunma Ordusu kurma yoluna başvurduğunu söyledi.

Abdurrahman ayrıca yeni savaşçıların çoğunluğunun Baas partisi üyesi yada destekçileri olduğunu ve tüm mezheplerden kadınlar ve erkeklerden oluştuğunu söyledi.

Yeni kuvvetin savaş başladığında ordu ve güvenlik güçlerinin muhalefeti bastırmak için sahaya sürdüğü  rejim destekçisi şebbiha ile bir bağlantısı yok.

Paramiliter gücün üyeleri daha önceki komiteler gibi kendi yaşam mahalleri civarında savaşmaya yoğunlaşacaklar.

Cuma günü Moskova'dan Russia Today'in websitesindeki habere göre Ulusal Savunma Ordusu yerleşim yerlerini silahlı muhaliflerden korumak için oluşturuldu.

Web sitesinin ismi belirtilmeyen bir yetkiliye dayanarak yaptığı habere göre " Suriyeli yetkililer Ulusal Orduyu  düzenli ordu normal mücadeleye devam edebilsin amacıyla kurdular."

Sahada bulunan aktivistler ve sağlık personeli üzerinden bilgi edinen Abdurrahman paramiliter güç kurulurken İran'ın süreçte yer aldığını söylüyor.

Abdurrahman AFP'ye paramiliter gücün İran tarafından eğitilmiş elit bir kuvveti de içerdiğini söyledi. Abdurrahmana göre İran paramiliter gücün komandolarına askeri eğitim verdi.

Şam'ı sadık bir şekilde destekleyen ana müttefiki İran Eylül 2012'de İslam Devletinin dışındaki operasyonlarda görev alan elit Kudüs Gücü'nün Şam a danışmanlık ve askeri tavsiye verdiklerini söyledi.

Sahadan gelen haberlere göre yeni kuvvet halihazırda Humus'un merkezinde aktif.

Hadi Abdullah  internet yoluyla  AFP'ye Ulusal Güvenlik Ordusu faaliyete başladıktan sonra bölgede  rejim güçlerinin son günlerde sayısının epey arttığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder