Statcounter

27 Aralık 2013 Cuma

Ghouta'daki Son Operasyon



Yaklaşık olarak 22 Kasım - 21 Aralık tarihleri arasında mücahitler rejimin sıkı ablukası altında olan ve iyice daralttığı Doğu Ghouta'da kapsamlı ve sürpriz bir operasyon yaptı. Bu süreçte buradan sadece rejim güçleri ve şii militanların çok ağır kayıplar verdiğine dair haberler aldık. Herhangi bir görüntü yada detaylı bilgi alamadık. Muhalifler bu sefer operasyonun güvenliğini tehlikeye atmamak için bu sefer sıkı bir politika izleyerek dışarıya pek bilgi aktarmadı operasyon bitene kadar. Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar. Bu operasyonla ilgili birçok video gündeme geldi ve burada sizlerle paylaştım. Her ne kadar görsel açıdan izlesek te bu videolar operasyonun kapsamı ve kazanımları hakkında bizim gözümüzde net bir resim oluşturmaktan uzak. Bu yüzden konuyla ilgili aşağıda verdiğim linkte orjinali bulunan çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.

http://brown-moses.blogspot.co.uk/2013/12/the-rebel-offensives-in-east-ghouta.html

 SyrianCivilWar kurucusu Christopher Kingdon tarafından hazırlanmıştır: (link sağlanacak)

Giriş

Bu analiz muhalif güçlerin Doğu Ghouta'da bulunan Uteybe'nin güneydoğusu ve Adra'nın kuzeydoğusunda başlatılan "Battle of God is the Greatest and Most Honorable” operasyonunun birinci kısmını ele almaktadır.

Muhalifler Uteybe saldırısında güney ve batı kısmında nereye kadar ilerlediler?
Ele geçirdikleri kasabaların hangilerini hala ellerinde tutuyorlar?
Adra saldırısını Uteybe saldırısından ayıran nedir?

Ne biliyoruz?

Kasım ayının ortasında muhalif güçler Doğu Ghouta'da kuzeyde Jirbeen ve Hawsh al Shawaq arasında güneyde de Jisreen ve al Bilaliyah arasındaki bir cepte sıkışmış durumdayken durum keskin bir şekilde değişti. Bu analiz Doğu Ghouta'daki olaylara yoğunlaşmaktadır.


Doğu Ghouta üzerindeki kuşatmanın 16 Kasımdaki hali

Harita işaretlemelerinin açıklaması eklenecek

22 Kasımda İsrail gazetesi Haaretz de dahil olmak üzere ana medya kaynakları Doğu Ghouta'da büyük kayıplara yol açan şiddetli çatışmaları haber yaptılar. 22 Kasımda Haaretz "Şam'ın doğusundaki şiddetli çatışamalarda son iki günde 160 kişi hayatını kaybetti." diye haber yaptı.(22 ve 24 Kasım) Sonradan gördüğümüz üzere bu birinci kısım olarak bildiğimiz Uteybe saldırısının başlangıcını işaret ediyordu. Uteybe saldırısı Doğu Ghouta'nın güneydoğu çeyreğinde gerçekleşti ve doğuda Al Bilaliyah'ten Uteybe'ye kadar olan kısmı etkiledi.

22 Kasımdan 15 Aralığa kadar mücahitlerin Doğu Ghouta'daki operasyonlarının üzerinde bir medya karartması vardı (muhalif aktivistler YouTube'a video yüklemedi yada sosyal medyada operasyonlarla ilgili resmi açıklama yayınlanmadı). Doğuya doğru yapılan bir saldırının ipuçları vardı ama muhalif iddialarını kuvvetlendirecek yeterli görüntü yoktu. Ama Ahraruş Şam'ın yüklediği görüntüler yardımıyla muhaliflerin bölgede yaptığı saldırının geriye dönük bir kronolojisini bir derece doğrulukla yapmak mümkün.

11 Aralıkta mücahitler Doğu Ghouta'nın kuzeybatı çeyreğinde yeni bir saldırı başlattılar. Adra saldırısı. Adra saldırısı kuzeybatıda Douma'dan Adra'ya kadar olan bölgeyi etkiledi.

Şu akılda tutulmalıdır ki Doğu Ghouta'daki durum açık bir şekilde değişken bir durumda. Mevziler günlük olarak değişiyor ve bu rapor için düzenlenen haritalar her ne kadar operasyonun gelişimini güzel bir şekilde yansıtsa da hiçbir şekilde tamamen güvenilir varsayılmamalıdırlar.
Burada sunulan 21 Aralık itibariyle edindiğim delillerdir ve tabi ki durum değiştikçe ve daha fazla veri ortaya çıktıkça düzeltmeler yapmak gerekecektir.

Uteybe Saldırısı ve Rejimin Karşı Saldırısı

Uteybe saldırısı Doğu Ghouta'nın güneydoğusunda doğuya doğru al Bilaliye'den Uteybe'ye kadar olan kısmı vurdu. Birinci Kısmın tamamlandığının resmi duyurusu haberi ilk olarak  @IslamArmy01 tarafından duyuruldu ve Jund al Malah (Ahrah Ash-Sham, Jabhat al Nusra, Habib Mostapha, Shabab AlHoda, Katibat Issa ibn Mariam,) Jaysh al Islam and the Islamic Union of Sham Soldiers (Shabab al Hoda, Habibi Mostapha, Amjad al Islam, Al Sahaba, Dirii al Asima) gruplarının kolektif bir şekilde saldırıda yer aldığı belirtildi.

Operasyonun bitişinin duyurulduğu video

16 Aralıkta yayınlanan çekimde muhalifler Doğu Ghouta'da 40km2'lik bir alanı ele geçirdiklerini(muhtemelen gayet doğru bir rakam), 800 rejim unsurunun öldürüldüğünü(rejim güçleri ağır kayıplar verdilerse de rakam muhtemelen yüksek), 23 rejim aracının tahrip edildiğini ve 44 aracın ele geçirildiğini duyurdu.

Şimdi operasyonun coğrafi kısmına dönelim:

Al-Bilaliya, البلالية

Al-Bilaliya Ekim sonu ve Kasım'ın büyük kısmında Ghouta'nın cephe hattındaydı. 30 Ekimde Dimasqh Now Al-Bilaliya üzerine rejim bombardımanı olduğunu duyurdu. 2 Kasımda ÖSO'nun Şam askeri konseyi al Bilaliyah'ın rejim saldırısı altında olduğunu duyurdu. 11 Kasım ve 19 Kasım arasında Nusret Cephesi'nin bölgeden rejim güçlerini bombaladığını gösteren yayınladığı videolar rejim güçlerinin kasaba civarında çatıştığına işaret ediyor.

23 Kasımda Ak-Saler News muhaliflerin Al-Bilaliyah'ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bu 16 Kasımda yayınlanan ve muhalifleri kasabada bir rejim noktasını tahrip ederken ve akabinde rejim askerlerinin gösterildiği bir video ile doğrulandı. O zamandan bu yana rejimin kasabayı geri aldığına dair bir habere rastlanmadı. Bu yüzden muhaliflerin 21 Aralıktan bu yana kasabayı ellerinde tuttuğu söylenebilir.

Qaysa, قيسا

22 Kasımda Nusret Cephesinin resmi bir twitter hesabından @JbhatAlNusra kasabanın ele geçirildiği duyuruldu. Qaysa Al-Bilaliya'nın güneydoğusunda yer alıyor. 16 Kasımda yayınlanan görüntüler mücahitleri Qaysa yakınlarında yürürken gösteriyor. Slab News tarafından 28 Kasım'da yayınlanan bir rapora göre çatışmalar Qaysa'yı parçaya ayırdı. Görünüyor ki mücahitler muhtemelen Qaysa'nın kontrolünü tamamen ele geçiremediler. Sadece kuzeydeki bir kısmını ele geçirdiler.

24 Kasımda Ulusal Savunma Gücü'ne ait bir video NDF güçlerini Harran al Awamid'den Qaysa'daki muhalif pozisyonlarına doğru ilerlemeye çalışırken gösteriyor.

Harran al Awamid'den Ulusal Savunma Gücü'ne ait bir görüntü


Harran al Awamid Qaysa'nın birkaç km. güneyinde yer alıyor. Görüntülerdeki rejim askerleri : "Şu anda Bahariyah yönüne doğru gidiyoruz. Suriye Ordusunu silahlı tekfirci militanlara karşı desteklemek için. Askeri Askeri operasyonlar halen devam ediyor. Askeri komutanlık bölgeyi terörden temizlemeden önce sivillerin tamamen çıkarıldığından emin oluyor. Bu grup Bahariyeh'e ilerliyor. Tabi ki içeride de güçlerimiz var. Onları saldırıyı püskürtebilmek için takviye edeceğiz.”

10 Aralık'ta SANA Qaysa'nın kontrolünün geri alındığını ve güvenliğin tekrar sağlandığını iddia etti ama bu iddiaları destekleyici görsel bir delil kullanmadı. Mücahitleri sadece kasabanın dışında gösteren ve rejimin kontrolü ele geçirdiğini iddia eden haberleri dikkate alırsak rejimin Qaysa'yı tekrar ele geçirdiği sonucuna varabiliriz.

Deir Salman, al-Qasimiyah, Abbadeh ve Al-Bahariyah

24 Kasımda Etilaf.org "ÖSO ve İslami Cephenin Doğu Ghouta'da rejim güçleri karşısında ilerleme sağlıyor" başlıklı bir duyuru yayınladı. Duyuruda şöyle deniyordu: " ÖSO ve İslami Cephe Doğu Ghouta'da Al-Bahariyah, Qasimiyah, Abbadeh ve Deir Salman kasabalarını ele geçirdi ve rejim güçlerine kayıplar verdirildi.” Duyuru ayrıca: “Uteybe'de çatışmalar halen sürüyor." diyordu.

Muhalif güçlerin kazanımları

Harita işaretlemelerinin açıklaması eklenecek

Deir Salman, دير سلمان

Alınan haberlere göre mücahitler Deir Salman'ı 22 kasımda ele geçirdi. 16 Aralıkta yayınlanan görüntüler mücahitleri Deir Salman'ın merkezinde zaferi kutlarken gösterirken bir başka görüntüde de muhaliflere ait bir tank ve savaşçılar bir rejim binasını tahrip ederken görülüyordu. Diğer bir videoda da muhalifler yanan bir rejim binasına saldırırken görülüyor.


Bununla beraber muhalif kaynaklar 19 kasımda ağır bir roket ve topçu bombardımanı olduğunu bildirdi. 20 aralıkta rejim kaynakları ve aralarında Al Hadath News, then Slab News and Al Nour'un bulunduğu arap haber kaynakları kasabanın tekrar ele geçirildiğini iddia etti. An Al Manar muhabiri Sonar Hatem Twitter'da aynı iddiayı yeniledi. Bu iddialarla ilgili görsel bir delil henüz yok, ama iddialar haberlerde ve rejim yanlısı sosyal medya sayfalarında yineleniyor.

Daha fazla delil ortaya çıkana kadar Deir Salman'daki dengenin sürekli değiştiğini varsayabiliriz, ama rejim güçlerinin kasabayı tekrar ele geçirmiş olması gayet muhtemel.

Al-Qasimiyah, قرية الجربا

Al-Qasimiyah Deir Salman'ın kuzeydoğusunda yer alıyor ve buranın 24 kasımda ele geçirildiği duyuruldu. 16 aralıkta yayınlanan görüntülerde mücahitlerin kasabaya girişi, rejim askerlerinin cesetleri, bir binaya saldırıları ve ardından kasabayı ele geçirdiklerini belirten sevinç gösterileri görülüyordu. Yerel medya sayfası Coordinating Qasimiyah 17 kasıma kadar kasabanın muhaliflerin elinde olduğunu belirtmeye devam etti ve şu anda da rejimin burayı geri aldığına dair herhangi bir karşı iddia yok. Öyle gözüküyor ki muhalifler 21 Aralık itibariyle halen kasabayı ellerinde tutuyor.

Jarba, قرية الجربا

Al-Qasimiyah'ın kuzeydoğusunda bulunan Jarba'da 24 kasımda ele geçirildiği iddia edilen bir başka kasaba. 3 aralıkta medya karartmasına bir istisna olarak muhalifler hasarlı bir caminin yanında kendilerinin kasabadaki varlığını doğrulayan bir video yayınladı. Bu16 aralıkta yayınlanan ve mücahitlerin kasabadaki sevinç gösterilerini içeren videoyla doğrulanmış oldu. Yerel Facebook sayfası aktif değil ama kasabanın geri alındığına dair rejimin karşı bir iddiası da yok. Bununla beraber yine muhtemelen muhalifler kasabayı 21 aralık itibarıyla halen ellerinde tutuyor.

Al-Bahariyah, البحارية

Al-Bahariyah Jarba'nın hafif kuzeyinde kalıyor. Muhalifler ilk olarak kasımın 22'sinde kasabayı ele geçirdiklerini duyurdular ki bu şu an eldeki görüntülere dayanılarak geçici olarak doğrulanabilir. Aralık ortasında yayınlanan diğer bir video muhalifleri kasabada tanklarla saldırırken ve diğer bazı videolar ele geçirilen rejim pozisyonlarını gösteriyor. Bu yüzden anlaşılıyor ki muhtemelen muhalifler kasabayı 21 aralık itibariyle ellerinde tutuyorlar.

Abbadeh, العبادة

Abbadeh Qaysa'nın kuzeydoğusunda, Jarba'nın hafif güneydoğusunda ve Uteybe'nin de kuzeybatısında yer alıyor. 16 aralıkta yayınlanan eski bir görüntü muhaliflerin 24 kasımdaki iddiasını destekler mahiyette. Diğer bir video öldürülen rejim askerlerinin cesetlerini ve bir diğeri de İslami bayrağı Abbadeh üzerinde dalgalanırken gösteriyor.

7 aralıkta rejim Abbadeh'te teröristlerle çatıştığını iddia etti, ama kasabanın geri alındığına dair herhangi bir iddiada bulunulmadı. Yine muhaliflerin Abbadeh'te de kontrolü ellerinde tuttuğu söylenebilir.

Otaibah, قرية العتيبة

En doğudaki uçta yer alan Uteybe saldırısında anlaşıldığı kadarıyla muhalifler kasabanın batı sınırlarına girdiler.

2 aralıkta muhalifler kasabanın 1km yakınındaki bir ana kavşakta görüldükleri bir video yayınladılar. 16 aralıkta yayınlanan görüntüler de ayrıca muhalifleri kasabanın dışında çatışırken gösteriyor.


Kısa süre sonra SANA bölgeye birkaç gün önce giren bir terörist grubun ortadan kaldırılarak Uteybe ve civarında emniyetin ve nizamın tekrar sağlandığına dair bir haber yayınladı. Bu iddiayla bağlantılı olarak NDF (Ulusal Savunma Gücü) kendilerini kasabanın içinde gösteren bir video yayınladı. Açıkça rejimin buranın kontrolünü tekrar sağladığı görülüyor.

Mayda’a'nın Garip Durumu, ميدعا

Mayda’a kasabası Al-Bahariy'nın kuzeyinde ve rejim üssü olan 39.Tugayın güneyinde yer alıyor. 19 ekimde Fars News "Militanlardan temizlenmesi gereken kalan tek bölgenin Myada'a olduğunu ve Doğu Ghouta'daki milşitanların kalan tek ikmal yolunun Mayda'a'dan geçtiğini" belirten bir haber yayınladı. Muhaliflerin Mayda'a'dan geçen bir ikmal yolunun olduğu iddiası başka bir yerde doğrulanamıyor ama şu biliniyor ki muhalifler Uteybe'den önce Mayda'a'yı ellerinde tutuyordu. 15 eylülde Sham News Network kasabanın bombardıman altında olduğunu haber verdi. 28 eylülde yerel LCC (Yerel Koordinasyon Komitesi) rejimin kasabaya bir hava saldırısı yaptığını bildirdi. 15 ekimde Sham News Network yine kasabanın bombardıman altında olduğunu haber verdi. Rejimin kendi pozisyonlarını bombalaması mümkün değil, ki biz buradan muhaliflerin eylül başından beri Mayda'a'yı kontrolleri altında tutuyorlar ve ayrıca bu daha sonra Şam'dan başka bir kaynaktan da doğrulandı. 19 ekim tarihli haberle birlikte değerlendirildiğinde Uteybe saldırısını başlattıklarında Mayda'a halihazırda muhaliflerin elindeydi. 19 aralık itibariyle rejimin Mayda'a'yı geri aldığına dair bir haber olmadığı için muhaliflerin kasabada hala kaontrolü elde tuttukları sonucu çıkıyor.


21 Aralık itibariyle Ghouta'da durum haritası
Harita işaretlemelerinin açıklaması eklenecek

Özet 

Operasyonun 1.Kısmı boyunca muhalifler Al Bilaliya, Deir Salman, Qasimiyah, Abbadeh ve Al-Bahariyah'ı tamamen Otaibah ve Qaysa'yı kısmen ele geçirdiler. O zamandan bu yana anlaşıldığı kadarıyla rejim Uteybe, Deir Salman veQaysa'da kaybettiği yerleri geri aldı.

Geçici olarak şu sonuca varabiliriz ki Uteybe cephesinin güney hattı Al Bhilaliyah ve Qasımiye'nın güney uçlarından ve oradan da Abbadeh'e uzanıyor. Batı cephesi Abbadeh'in batısında yer alıyor ve Jarba, Al Bahariyah ve Mayda’a'nın batı kısımlarından kuzeye doğru dik bir şekilde uzanıyor. Yukarıda bulunan Mayda'a, rejim üsü olan 39.Tugay Uteybe cephesini Adra cephesinden ayırıyor. 

Adra Saldırısı

Adra'da Durum Nedir?

11 aralıkta muhalifler Adra üzerine bir saldırı başlatıı. Muhalif aktivistler 5 aralıktaki Uteybe iddiasının bir hafta ardından başlayan Adra saldırısının Doğu Ghouta'daki operasyonun ikinci kısmını oluşturduğunu iddia belirtiyorlar. Adra saldırısı muhaliflerin elindeki bölgenin en kuzeydoğu kısmındaki Douma yönünden başlatılmışa benziyor. 13 aralıkta rejim yanlısı aktivist Syrian Perspective muhaliflerin kuzeybatıda Bağdat Köprüsüne, kuzeyde Aard al Jullah'a ve Adra'nın güneydoğusunda As Safariyah kasabasına doğru ilerlediğini gösteren bir harita yayınladı.

12 aralıkta Lorientle Journal rejimin bir karşı saldırı başlattığını duyurdu. Rejim için ana hedef Şam'dan çıkan ana yolun kontrolünü tekrar ele geçirmekti. Adra saldırısı rejim için Uteybe'den çok daha büyük endişe uyandırıyora benziyor.

15 aralıkta rejim güçleri Bağdat Köprüsünü tekrar ele geçirdi. Bu ayrıca Şam'daki bir kaynaktan da doğrulandı. Aynı gün Fars News Adra'nın kuzeyindeki bölgelerde rejim ordusunun başarılar elde ettiğini haber yaptı. 19 aralıkta rejim Adra'da muhaliflerden 40 blokluk bir kısmın ele geçirildiğini duyurdu. 21 aralıkta RT arapça muhaliflerin Adra'ya olan ikmal hatlarının kesildiğini duyurdu. Bu Syrian Perspective rejimin Adra cebini Douma'dan kestiğini gösteren 21 aralıktaki haritasını doğruluyor. Bununla beraber muhaliflerin de bölgeden başarılı operasyonları ve 21 aralıkta Nusret Cephesinin duyurduğu iki istişhad operasyonunun haberleri de geliyor. Bu yüzden Adra'daki kesin durum Uteybe'ye göre daha belirsiz halde.

Durum her ne kadar karışık ta gözükse rejim muhaliflerin kazandığı alanlara doğru girişler yapıyora benziyor ama bununla beraber şu ana kadar muhalifler Adra'nın kontrolünü ellerinde tutmaya devam ediyor. 

Özet  
        
İlk saldırıda alınan yedi kasabayla beraber Uteybe cephesi güneydoğuda Al Bilaliyah'tan Uteybe'ye kadar olan kısmı vurdu. Saldırı muhalifler için potansiyel olarak dışarıdan ikmale yardımcı olacak şekilde (riskli de olsa) güneydoğu Ghouta'a geniş bir cephe açmış oldu. Rejim Uteybe'de kaybettiği yerleri ve muhtemelen Deir Salman ve Qaysa'yı geri almasıyla sonuçlanan bir karşı saldırı başlattı.

Birinci Bölüm muhalifler için kesin bir zafer miydi?

Ne olduğu tam belli olmadığı için bu cevaplaması zor bir soru ve sorduğunuz kişiye göre görüşler değişiyor. Şu açık ki muhalifler en az yedi kasabanın içinde bulunduğu hatırı sayılır bir alanı ele geçirdiler ve bu esnada rejime bir miktar kayıp verdirip hatırı sayılır miktarda zırhlı araç ele geçirdiler.

Muhalifler kuşatmayı yaracak bir koridor açmayı başardılar mı?

Hayır.

Kesinlikle güneydoğu cepheleri artık daha geniş ve operasyondan öncesine göre daha erişilebilir hale geldi ama rejimin Qaysa, Deir Salman ve Uteybe'de ele geçirdikleri kısımları geri alması muhaliflerin hala çok kısıtlı bir bağımsız hareket alanı olduğu manasına geliyor. Açıkça görülüyor ki muhalifler Uteybe'yi tamamen ele geçirememesi ve rejimin diğer kısımlarını da ele geçirmesi muhaliflerin operasyonun birinci kısmı sonraki sevinçlerini azalttı. Bununla beraber şu da açık ki bu saldırının tamamında muhalifler kaybettiklerinden fazlasını kazandı ve kesinlikle durumlarını operasyon öncesine göre iyileştirdiler. Muhalifler bu saldırılara katılan hiçbir grubun katılmadığı Cenova II barış konferansı öncesinde Doğu Ghouta'daki pozisyonlarını güçlendirdiler.

Adra saldırısı için ise sonuçları öngörmek için şu an çok erken. Rejimin hızlı karşı saldırısı bazı önemli başarılar kazandırdı. RT TV'sinin haberleri doğruysa ve muhaliflerin Douma'dan olan ikmali kesildiyse bu Adra'da küçük bir cepte kısılacak mücahitler için çok olumlu bir durum değil. Şu da dikkate alınmalı ki Adra karşı saldırısında rejim olaya çok daha yoğun bir efor sağladı. Muhalifler hala Adra'nın büyük kısmını elde tutuyorlar ve geri çekilmeye yönelik herhangi bir işaret yok. Her iki taraf ta diğerine ağır kayıp verdirdiğini iddia ediyor.

21 aralıkta cihadi internet hesaplarından muhaliflerin Şam'da "Kapılardan Giriş" isimli İkinci Aşamaya başladığına dair doğrulanamamış haberler dolaşmaya başladı.

Operasyonlardan derlenmiş uzun bir video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder