Bir süre önce başladığım bu çeviriyi dünkü saldırılar sebebiyle bir an önce bitirmek istedim. Bini aşkın insanın canına mal olan dünkü vahşi saldırıyı bu makale çerçevesinde değerlendirmenizi isterim. Makalede bahsedilen çatışma hatları kimyasal saldırıya maruz kalan semtlerin rejime sınır olan bölgelerinde yer alıyor. Yani bir nevi rejim bunaldığı bu bölgeye bu alçakça saldırıyı yaptı.
Kaynak:
http://www.understandingwar.org/backgrounder/opposition-advances-damascus
linkindeki aslından Türkçe'ye çevrilmiştir.
Humus'ta yaptığı dikkat çekici ilerlemeye rağmen Suriye rejimi güçleri diğer cephelerde muhaliflere karşı zorlu bir mücadele veriyor. Şam'da muhalif güçler büyük bir saldırı başlattılar, rejimin elindeki birçok bölgeye girdiler ve mevzi kazandılar. Rejim karşı saldırıya geçse de muhalifler bunu durdurma ve rejim güçlerinin bazı kritik önemdeki bölgelere girmemesini sağlamada başarılı oldular. Bu kazanımlar gösteriyor ki muhalifler çatışma sahasındaki değişimlere adapte olabiliyor ve rejim güçleri ise muhalifleri dış güçlerin desteğine rağmen tamamen yenme kapasitesine sahip değil.
Medya Humus'taki çatışmalara yoğunlaşmış durumda ve bunun sonucu olarak Suriye rejimi şu an lehine işlediği görülen duruma göre güçlü bir görünüm arz ediyor.Rejimin Humus'taki zaferi kesinlikle Humus-Şam arasındaki bağlantıyı koruma amacı yolunda önemli bir başarı, ama bununla beraber rejimin gücüne dair raporlar ülke genelindeki çatışmalar açısından yanıltıcı hale geliyor. Böylesi raporlar diğer cephelerdeki başarıları gözardı ediyor. Rejimin Humus'taki kuvvetlerini takviye etmesi gerekliydi, ve bu sebeple de özellikle Şam olmak üzere diğer bölgelerdeki ilgisini azalttı. Muhalifler Humus'un kaybının sıkıntısını yaşadığı ve artan Hizbullah ve İran desteğiyle mücadele etmeye çalıştığı bu sıralarda bunlara rağmen rejimin muhalifleri tam manada bastırma kapasitesinin olmadığını gösterir şekilde Şam'da hatırı sayılır ilerleme sağladılar.
Muhalifler 24 Temmuzda büyük bir saldırı başlattılar. Rejimin Jobar, Barzeh ve Qaboun semtlerine yoğun bombardımanına rağmen muhalifler Jobar'ın derinliklerine ilerlemeyi başardı ve buradan da rejim elindeki bölgelere doğru kararlı bir ilerleme başlattılar. (1) Rejim güçleri ve muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalar sonrasında muhalifler rejimin elinde önemli bir bölge olan Abbasiyeen garajları civarında da ilerleme sağladı. (Burada çeviriyi değiştirdim çünkü burası henüz ele geçirilmedi) (2) Saldırılarını devam ettiren muhalif güçler Rukn al Din'in hemen güneyindeki bir elektrik tesisini ele geçirdi ve şu anda Qaboun'un güneyinde 211.Branşa bağlı bir tank bakım tesisini kuşatmış durumdalar ve burayı el yapımı roketlerle vuruyorlar.(Bu tesise mücahitler uzun süredir saldırıyor. Bu son saldırıyla belki biraz daha yaklaştılar. Yazar yeni bir durummuş gibi bir intiba uyandırmış.) Barzeh'te de muhalifler Askeri Okul ve ana devlet yönetim binaları etrafında büyük çatışmalar devam ederken ilerleme sağladılar. (3) Bu bölgelerin hepsinde çatışmaların halihazırda sürmesine rağmen muhalifler daha önceden girilemeyeceği düşünülen rejim bölgelerine de girdi. Bu saldırıların genel durum gözönüne alınırsa katkısı her ne kadar sınırlı da olsa bölgede ciddi bir askeri varlık var ve Savunma Bakanlığı ve Subaylar Klübüne yakınlığı sebebiyle sembolik önemi var.
Yeşil: Rejimin elinde.
Kahverengi: Muhaliflerin elinde.
Mavi: Çatışılıyor.
26 Temmuz'da muhalif saldırısını püskürtmek için Jobar, Qaboun ve Barzeh üzerine olan bombardımanını artırdı. Sonraki gün rejim güçleri Barzeh'te muhalifleri püskürtmek için bir karşı saldırı başlattı. Bununla beraber muhalifler pozisyonlarını korudular. Muhalifler rejimin bölgeye tüm girişlerini keserek rejimin saldırısının bocalamasına sebep oldu.(4) Bu zamandan beri iki tarafın arasında her iki tarafın da olağan çatışmaların aksine ağır kayıplar verdiği çatışmalar sürüyor.(5)
Bu bölgelerde süren çatışmaların ölçeği ve süresi gözönünde tutulduğunda özellikle Humus'a güç kaydıran rejimin kısıtlı olan kapasitesine işaret ediyor. Bu ilk defa muhalif grupların aralarında Mazze (çevirenin notu: Mazze Havaalanına muhaliflerce pek saldırı düzenlendiği söylenemez) ve Uluslararası Havaalanının da bulunduğu kentteki büyük rejim hedeflerine saldırılarını da kesmeden rejimin elinde olan üç bölgeye aynı anda saldırabileceğini de gösterdi.Jobar, Qaboun ve Barzeh'teki operasyonları daha iyi organize ve koordine etmek için buradaki gruplar Jabhat Fethul Asima (Başkentin Fethi Cephesi) adıyla biraraya geldi.(6) En öne çıkanları Faruk el Şam Taburu ve Habib Mustafa Tugayı olmak üzere bu birlik 23 ayrı gruptan oluşuyor.(7) Önceden buradaki gruplar küçük kalarak yeraltında ve rejim tespitini zorlaştıracak gizlilik içinde hareket ediyordu. Bununla beraber son başarıların da cesaretlendirmesiyle gittikçe daha fazla grup daha büyük kuvvet oluşturmak ve operasyonları daha etkin koordine etme amacıyla daha büyük işbirlikleri oluşturmaya yatkınlaştılar. Komutanlar da kaynakları ve ele geçen silahları daha etkili olacakları bölgelere sevketmeyi sağlamak için biraraya gelmenin gerekliliğini vurguluyordu. (8) Şam'daki muhalif grupları birleştirme çabaları şu ana kadar genellikle başarısız oldu. Bu koalisyonun çok etkili olup olmadığını göreceğiz. Bununla beraber Şam'daki birçok güçlü grup katıldı ve Liwa al İslam da cephe ile birlikte hareket etmeyi kabul etti ve bu güneydeki muhalif kuvvetlerin işbirliği ve koordinasyonu açısından önemli bir gelişme olabilir.
Muhalifler Jobar, Qaboun ve Barzeh'te hatırı sayılır başarılar kazanırken Ahrar as Sham tarafından başı çekilen muhalif kuvvetlerşehrin ana altyapı tesislerine saldırılarını sürdürdü. 25 Temmuzda Mazze askeri hapishanesinin yakınında meydana gelen patlama sonrasında hava üssüne bir muhalif saldırısı düzenlendi.(9) Her ne kadar rejim saldırıyı çabuk püskürttüyse de böylesi olaylar muhaliflerin ana rejim pozisyonları üzerinde nasıl baskı kurduklarını gösteriyor. Her ne kadar rejim saldırıyı hızlıca püskürtse de bu tip olaylar muhaliflerin ana rejim pozisyonlarına artık nasıl saldırabildiğini gösteriyor. Mazze Havaalanı bir yıldır muhaliflerin hedefinde olan bir noktaydı ama ancak bu yakınlarda bölgedeki rejim güçlerine baskı yapabilmeye başladılar. Ahrar as Sham'ın Ağustos başında yayınladığı bir açıklamaya göre Doğu Ghouta ve Güney Şam'dan ilerleyen grup Şam'ın kapılarında olduğunu iddia ediyordu.(10) Böylesi açıklamalar gerçek olmaktan ziyade propaganda olsa da grubun Şam'a önceden mevcut olmayan bir şekilde yaklaştığına dair bir doğruluk payı da var.
Bölgede muhaliflerin operasyonlarının ardından rejim bir yüzlerce sivili kapsayan bir tutuklama kampanyası başlattı. Yerel koordinasyon kurullarıyla ve insani yardım kuruluşlarıyla birlikte hareket eden aktivistler tutuklamaların birincil hedefiydi ve sonuç olarak birçok insani yardım kanalı kapandı.(11) Sivilleri ve aktivistleri hedef almasına ek olarak rejim yardım dağıtım ağlarını kapatmayı da denedi. 7 Ağustosta rejim güçleri Şam ve Doğu Ghouta arasındaki hattı üzerindeki Adra yakınlarında bir muhalif konvoyuna baskın yaptı ve 60'tan fazla muhalif savaşçıyı öldürdü. (Çevirenin notu: o dönemde başka kaynaklarda bunların yaralı mücahitler, ağır hastalığı olanlar ve bunları Şam dışına çıkarmaya çalışan mücahitler olduğu belirtildi) Her ne kadar rejim bunların Şam'da önemli bir kontrol noktasına saldırmak üzer olan bir konvoy olduğunu iddia etse de aktivistler ve savaşçılar konvoyun kuşatma altındaki Doğu Ghouta'ya insani yardım getiren bir konvoy olduğu hususunda ısrarlı.(12) Rejimin insani yardım kanallarını hedef alması yardıma büyük ölçüde bağımlı bölgelerde felaket ölçeğine etkileri oldu ve başkentin bazı semtlerinde büyük ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bu tip hareketler kuzeyde muhalif başarılarına cevap olarak sivilleri ve aktivistleri hedef alan rejim stratejilerine benzerlik arzediyor. Rejimin sivillerden intikam alması muhaliflerin taban desteğini azaltmak için uygulanan etkin bir yöntem olagelmiştir. Bununla beraber şu ana kadar Şam'da bu tip stratejiler hep ters tepti, ve bu gibi şeyleri uygulaması istenen rejim birlikleri arasında iç çatışmalara sebep oldu.(13) Özellikle son operasyonlarda muhalifler daha iyi silahlar kullanarak artan kapasitelerini gösterdiler. Ağustos başında Qalamoun Dağlarındaki Liwa al Islam'a bağlı al Mughaweer Taburu Qaldun köyü yakınlardaki bir mühimmat deposunu ele geçirdi.(14)Sadece birkaç gün sonra bu gruplara bağlı ekipler ele geçirdikleri antitank silahlarını etkin bir şekilde kullanırken görülmeye başlandı. İnternete yüklenen bir videoda Liwa al İslam ve İlk Tugaylar(Tugayın ismi muhtemel çeviri hatası)Barzeh'te hastane yolu üzerinde bir tank konvoyunu vururken görülüyor.(Çok ta açıklayıcı bir video değil) (15) Böylesi örnekler muhaliflerin artan kapasitesinin ve rejimden ele geçen silahların nasıl daha da etkin kullanıldığını bir göstergesi. Bir başka videoda Ensar el İslam'a bağlı bir grup Ghouta bölgesinde SA-16'yı etkin bir şekilde kullanırken görülüyor.(16) Yeni silahlar ayrıca muhaliflere Şam Uluslararası Havaalanı Yolu üzerinde bulunan 5.Köprüyü ele geçirmelerinde ve ayrıca Harasta'da Uluslararası Şam Otoyolu üzerindeki Ebu Zidan kontrol noktasına yaptıkları operasyonlarda da faydalı oldu.(17)
Ama en dikkat çekici olanı Şam'daki en büyük ve güçlü gruplardan biri olan Liwa al İslam'ın SA-8 Gecko(yada 9K33 Gecko)'yu başarılı bir şekilde kullanmasıydı. Liwa al İslam iki SA-8 ünitesini 6 füzeyle beraber ilk defa Ekim 2012'de ele geçirdi.(19) Grubun komutanları o günden bu yana değin grubun mühendislerinin sistemleri operasyonel hale getirmeye çalıştığını ve o günden bu yana rejimden birçok füze daha ele geçirdiklerini belirtiyor.(20) 29 Temmuzda Liwa el İslam'ı sistemi başarıyla kullanarak bir helikopteri düşürürken gösteren videoları yayınlandı. Aynı zamanda Şam'daki aktivistlerin bildirdiğine göreŞam semalarında 2 uçak düşürüldü ve o günden bu yana uçuşlarda azalma görüldü.(21) SA-8 sistemine aşina askeri analistlere göre muhaliflerin dış destek yada eski bir operatörün yardımı olmadan sitemi operasyonel hale getirmesi çok zor. Sistemin başarıyla kullanılması askeri bir başarı olarak görülebilir ve örnekleri artarsa bölgede çatışmaların dinamiklerini değiştirebilir.
Halihazırda Liwa al İslam Ghouta üzerinde görülen her uçağın vurulacağına dair rejime karşı bir uyarı yayınladı.(22) Rejim uzun süredir elinde olmayan ve uzanamadığı bölgelere baskı kurmakta kullandığı ve rejim için anahtar ağırlık merkezi konumunda olan hava kuvvetlerine dayanıyordu. Eğer muhalifler rejimin hava kuvvetlerine karşı başarılı bir şekilde karşı koymaya başlarsa bu çatışmanın doğasını hızlı bir şekilde değiştirebilir ve rejimi operasyonlarını eskisine göre daha etkisiz bir şekilde uygulamaya zorlar.
Muhalifler başkentte yeni semtlere doğru ilerledikçe rejim güçleri arasındaki gerilimler açığa çıkıyor. Bazı durumlarda rejim güçleri bölgedeki rejim yanlsı milislerin daha da iğrenç davranışları yüzünden vazgeçebiliyor. Şam'daki aktivistlerin bildirdiklerine göre rejim birliklerinin Iraklı ve Lübnanlı şii gruplar tarafından işlenecek katliamları engellemeye zorlanıyorlar-bu aynı zamanda artarak düzensiz birliklerden fayda uman rejimin komuta kontrolü ne kadar devam ettirebileceği sorusunu akla getiriyor.(23) Diğer örneklerde rejim güçleri arasında operasyonlarla ilgili özellikle de şehir merkezlerinin havadan bombalanması ile ilgili iç çatışma çıkıyor. Geçmişte rejim güçleri muhaliflerle hava bombardımanının kesilmesi için anlaşmalar yapıyor ve böylelikle başkentin önemli semtlerinin tahribatı engelleniyordu.(24) Muhalifler ilerledikçe Şam'ın gittikçe artan bir bölümü rejim bombardımanı tehdidi altına giriyor ve şehrin harabeye çevrilen Humusyada Halep haline gelmesine sıcak bakmayan rejim birliklerinde şüphelere yol açıyor.(25) Bu her ne kadar şehirdeki operasyonlara herhangi bir etki yapmasa da eğer bu daha da artarsa rejim için gelecekte sıkıntı oluşturabilir.
Rejimin Humus'taki zaferini ön plana çıkararak Suriye rejim lideri Beşşar Esad güçlü bir imaj verdi. Kamuya açık alanları nadir ziyaretlerinden birinde önceden muhaliflerin etkin olduğu ve şu anda büyük kısmının kontrolü rejimim elinde olan Şam'ın güneybtı semtlerinden Daraya'yı gezdi. Ordu Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada Beşşar Suriye halkına zaferden emin olduğunu söyledi.(26) Batı medyası da rejimin artan üstünlüğü söylemini yansıtıyor olsa da başkentte işler göründüğü gibi gitmiyor. Daha sofistike silahların kullanılması ve koordinasyonun artırılmasıyla muhalifler Şam'da beklenmedik ilerleme sağladılar ve başkentin kalbine her zamankinden fazla yaklaştılar. Şam'daki olaylar iki gerçeği açığa çıkarıyor: birincisi, Humus'ta rüzgarı arkasına alsa da rejim muhalifleri tamamen yenmekten uzak bir durumda; ikincisi, silah kapasitesinde gerçekleşen sınırlı bir artış bile muhaliflerin etkinliğini artırdıu ve daha hiyerarşik bir komutaya evrilmelerine yardımcı oldu.
Bu derslerin çatışmaları dışarıdan yönetmek isteyen ve uluslararası katılım üzerinde hatırı sayılır bir etkisi var. Muhalifleri destekleme arzusunu beyan eden ABD gibi ülkeler için Şam'daki operasyonlar sürekli eğitim ve yardımların momentumu rejim güçleriyle muhalifleri tamamen güç olarak eşitlemeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde çatışmayı muhaliflerin lehine döndürebileceğini gösteriyor.(Yazar ABD'nin niyetleri hakkında safiyane bir düşünceye sahip bence) Bu "çok az,çok geç" argümanının doğru olmadığını gösteriyor ve güç dengesini ciddi bir şekilde değiştirmeye gerek kalmadan muhalifleri kuvvetlendirmek için birçok şeyin yapılabileceğini gösteriyor.
Bunun da ötesinde muhalifler ve rejim farklı cephelerde güç yerleşimi ve takviyeler vasıtasıyla dönüşümlü zaferler elde ederken rejimin birçok cephede simultane operasyonları yürütememesi askeri açıdan içinde bulunduğu çıkmazın süreceğini gösterir. Bu şu demek oluyor ki çatışmalar mezhebi gerilimi ve daha büyük nüfus hareketleri sebebiyle mülteci sayılarını rekor düzeyde artırarak uzun bir süre daha devam edecek. Bu gidişat böylesi büyük bir mülteci hareketine karşı ekonomik ve politik kapasiteleri düşük olan ülkelerde büyük sıkıntılar doğuruyor ve halihazırda şiddet Lübnan ve Ürdün'e sıçradı.
Son kısım gerek görülmediği için çevrilmemiştir....
[1] “Clashes break out in
Damascus,” RT, July 28, 2013; “al-Qaboun, from the heart of the battle at the
doors of eastern Damascus,” YouTube, August 31, 2013. http://www.youtube.com/watch?v=LJtrh1534f0
[2] “FSA controls Abassiyyeen
garages,” YouTube, July 27, 2013. www.youtube.com/watch?v=7diaAG124Wc&feature=youtu.be
[3] “Violent clashes in Barzeh and
aerial bombardment,” YouTube, July 27, 2013. www.youtube.com/watch?v=jtcRJ6BbF6I
[4] “Violent clashes in Barzeh as
rebels push back government offensive,” Sham News Network, July 28, 2013.
Translated from Arabic.
[5] Based on reporting by the
Syrian Observatory for Human Rights of recent casualty figures.
[6] “Creation of Jabhat Fatah
al-‘Asima,” YouTube, July 31, 2013.
[7] “FSA advances in the south,
forms Jabhat Fatah al-‘Asima,” Damascus News Network, July 31, 2013. Translated
from Arabic.
[8] Interview with rebel
commanders in Damascus via Skype from end of July – early August 2013.
[9] “Syria… Explosion rocks Mezze
military airbase,” al-Safir, July 27, 2013. Translated from Arabic.
[10] Statement by Ahrar al-Sham
[11] Syrian Observatory for Human
Rights Facebook page; confirmed through interviews with activists in Damascus
via Skype, July – August 2013.
[12] “In desert ambush, Syrian
troops kill more than 60 rebels in latest blow to opposition fighters,” AP,
August 7, 2013; interviews with activists in Damascus via Skype on August 7-9
2013.
[13] Interview with activists in
Damascus via Skype, July 24 – August 5, 2013; This assessment is also based on
conversations with pro-regime families living in Damascus and reports of
schisms within government forces.
[14] “Rebel seize ammo depot,”
Daily Star, August 3, 2012.
[15] “Barzeh, the destruction of
government tanks along the road to the hospital,” YouTube, July 28, 2013. www.youtube.com/watch?v=jtcRJ6BbF6I
[16] “Ahrar al-Sham uses missiles
to destroy regime forces,” YouTube, July 21, 2013 www.youtube.com/watch?v=7diaAG124Wc&feature
[17] “Mughaweer forces and Fatah
al-Sham at Abu Zidan checkpoint,” YouTube, July 29, 2013. www.youtube.com/watch?v=d66MqTTeOws&feature=youtu.be
[18] “Liwa al-Islam down a plane
using an Osa,” YouTube, July 29, 2013; “Opposition shoot down helicopter in
Damascus using advanced weapons,” Orient News, July 29, 2013.
[19] “Liwa al-Islam and her 9K33
Osa,” Oryz Blog, July 31, 2013.
[20] Interview with Liwa al-Islam
commander and his deputy via Skype, August 2, 2013.
[21] Reports of two aircraft being
shown down appeared on the main Facebook page for the Revolutionary Council in
Ghouta on July 30, 2013; these reports were confirmed during interviews with
activists operating in eastern Ghouta and Qaboun via Skype on August 2-3, 2013.
[22] “The Free Syrian Army in
Eastern Ghouta warns of the dangers of using the airspace above it,” Statement
issued on the Facebook page for LIwa Islam and disseminated via the brigade’s
Twitter account.
[23] Interviews with activists
based in Damascus via Skype from end of July – early August, 2013.
[24] These truces have been
confirmed by rebel commanders operating in Damascus in interviews with the
author conducted throughout the past year, conducted both on Skype and in
person.
[25] Interview with regime source
on July 28, 2013.
[26] “Assad visits ex-rebel
bastion near capital state TV says,” AFP, August 1, 2013.
[27] Fred Hof, “Syria: Losing the
Narrative,” the Atlantic Council, July 19, 2013.
- See more at:
http://www.understandingwar.org/backgrounder/opposition-advances-damascus#sthash.qCkqd6HA.dpuf
By
July 26, the Syrian government increased its aerial bombardment of the
Jobar, Qaboun, and Barzeh neighborhoods in an attempt to push back the
rebel offensive. The next day, government troops conducted a
counter-offensive into Barzeh in an attempt to push back the opposition.
However, rebel forces were able to hold their ground. The regime
offensive has stalled as the opposition has blocked all attempts to
storm the neighborhood.[4] Since this time, government and opposition
forces have been engaged in major clashes with significantly higher
numbers of casualties on both sides than is typical for battles in
Damascus.[5] The scale and duration of fighting in these neighborhoods
point to the limited capacity of the government, security forces
especially as it has had to divert reinforcements to Homs province. This
marks the first time that opposition groups have been able to push into
three different government-held areas, achieving significant gains in
each, while simultaneously maintaining its current operations against
major regime targets in the city including Damascus International and
Mezze airports. - See more at:
http://www.understandingwar.org/backgrounder/opposition-advances-damascus#sthash.qCkqd6HA.dpuf
By
July 26, the Syrian government increased its aerial bombardment of the
Jobar, Qaboun, and Barzeh neighborhoods in an attempt to push back the
rebel offensive. The next day, government troops conducted a
counter-offensive into Barzeh in an attempt to push back the opposition.
However, rebel forces were able to hold their ground. The regime
offensive has stalled as the opposition has blocked all attempts to
storm the neighborhood.[4] Since this time, government and opposition
forces have been engaged in major clashes with significantly higher
numbers of casualties on both sides than is typical for battles in
Damascus.[5] The scale and duration of fighting in these neighborhoods
point to the limited capacity of the government, security forces
especially as it has had to divert reinforcements to Homs province. This
marks the first time that opposition groups have been able to push into
three different government-held areas, achieving significant gains in
each, while simultaneously maintaining its current operations against
major regime targets in the city including Damascus International and
Mezze airports. - See more at:
http://www.understandingwar.org/backgrounder/opposition-advances-damascus#sthash.qCkqd6HA.dpuf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder