Statcounter

12 Nisan 2013 Cuma

Suriye'deki yabancı savaşçılar




Suriye'deki olaylar 2011 yılı Mart ayı ortasında barışçıl protestolar ile başladı ama bu özellikle de rejimin durdurmak için başvurduğu vahşice müdahalelerden sonra fazla uzun sürmedi. Barışçıl gösteriler özellikle de rejimin lideri Beşşar Esed'in şehirleri kuşatma ve bombalama kararından sonra kademeli olarak silahlı mücadeleye dönüştü. Suriye Ordusunun yapısı sebebiyle düşük rütbeli subaylar ve askerlerin çoğu kuşatılmış şehir yada köylerden. Bu yüzden çoğu ya saf değiştirdi, emirleri reddetti yada askerden kaçtı. Zamanla direniş sebebiyle rejimin asker yetersizliği katlandı. Rejim kendi mezhebinden Nusayrileri askere almazsa orduda ciddi bir çöküş yaşanabileceğini öngördü ve "Şebbiha"ların kullanımına daha fazla ağırlık verdi. Çatışmanın doğası gereği ve ayrıca Suriye ordusu sokak savaşında(asimetrik harp) tecrübe sahibi olmadığı için kendine profesyonel keskin nişancılar ve stratejik savaş planlamacıları gibi destek sağlayan ve bu tür çatışmalarda tecrübeli olan İran, Lübnan ve Irak gibi ülkelerden savaşçı da getirmeye başladı.

Bu makalenin amacı mücadelenin öteki tarafında Esed'e destek için savaşan yabancı savaşçılar üzerine bir ışık tutmaktır.

Esed güçleriyle beraber savaşan yabancı savaşçıların sayısı hakkında halen kesin bir rakam yok. Bazı raporlar İran'ın Esed rejimini desteklemek için 50.000 eğitimli militanı gönderdiğini iddia etse de bu rakam abartılmışa benziyor. Diğer bazı raporlar sadece Hizbullah'ın 5.000 savaşçısını gönderdiğini belirtiyor.

Bu militanlar yakın zamanda kendilerini "Liwaa Abu Fadl al-Abbas" adlı bir tugay(12 taburdan oluşan) altında organize etmeye başladılar. Bu konudaki birkaç rapor bunun Hizbullah üyeleri ve Iraklı Şii savaşçıların bir karışımı olduğunu belirtiyor.





Büyük kısmı Şam'da konuşlanan bu tugayın anlaşıldığı kadarıyla başkentte beklenen büyük çatışmada orduyu desteklemesi amaçlanıyor. Tugayın karargahı şiiler için kutsal olan Hz.Zeyneb'in türbesinin bulunduğu "Sayida Zainab" semtinde bulunuyor.


 
Yukarıdaki bu fotoğrafta etrafı siyah bir pankart taşıyan "Liwaa Abo Fadel" savaşçıları ile çevrili olan Iraklı Şii Din Adamı "Qassaim Ta'ay" görülüyor. Pankartta "Al Mehdi" (şiilerin 12. imamı) nin dönüşünü talep eden bir dua yazıyor. Pankartın şii din adamları için dini bir önemi olan Irak'taki Kerbela'dan geldiği söyleniyor.
 
 "Liwa Abo Fadel" savaşçıları farklı bazı militan gruplardan geliyor. Ölüm ilanlarından yola çıkılarak bazı grupların adları listelenmiştir.

1- Hizbullah(Lübnan):

Bir Hizbullah militanı olan Ali Jamal Jashi Şam'ın semtlerinden Daraya'da ÖSO'ya karşı savaşırken öldürüldü.


2-AMAL Hareketi(Lübnan):

Bu milis örgütün Lübnan'da 14.000 savaşçısı var. AMAL(EMEL) örgütü Lübnan İç Savaşı boyunca sünni filistinli mültecilere karşı verdiği uzun süreli savaşla biliniyor. Yakınlarda bir savaşçıları olan "Hamzah İbrahim Ghalmoush"un Şam'da öldürüldüğünü duyurdular.


3- Hizbullah Hareketi(Irak):

Bu grup şu anda politikada United Iraqi Alliance'ın bir üyesi olan politik bir parti. Yakın zamanda "Abo Karar al-Hemaidawi"nin öldürüldüğünü duyurdular. Bu haber TV kanalları olan "Al-İttijah"dan duyuruldu.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nApVBBT7Ius

4-Asaib Ahl Al-Haq(Irak):

Ülkenin en büyük sosyal grubu olarak bilinen ve Khazali Network olarak ta tanınan şii muhalif grup. Asaib Ahl Al-Haq İran tarafından fonlanmaktadır ve İran'ın Kudüs Gücü'yle bağlantısı vardır. Grup Amerikan, koalisyon ve Iraklı güçlere yapılan  6.000'den fazla saldırının sorumluluğunu üstlendi. Grup yakın zamanda "Karar Abdel Amir" isimli üyelerinin Şam'da öldürüldüğünü duyurdu.



5-İran Devrim Muhafızları (İran):

Genellikle şii Lübnan ve Irak'tan savaşçıların geldiği görülse de İran'ın eğitmen ve danışmanlar gönderdiğine ilişkin artan deliller var. Buna örnek en az iki olaya rastlanmıştır:

  • 4 Haziran 2012'de Şam'da 48 iranlı yakalandı. Sürekli bu personelin hacı olduğunu iddia eden İran sonunda dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi'nin ağzından aralarında askeri personel de olduğu gerçeğini kabullendi.

  • Şiraz'dan gelen İranlı bir keskin nişancı eğitmeni İdlib'de bir şii köyü olan Fouaa yakınlarında eğitim verirken yakalandı.


Özet olarak Suriye rejimini bu kanlı savaşta desteklemek için gelen yabancı savaşçıların çoğu şii militanlar olup ya Irak'ta ABD birlikleriyle yada Lübnan'da İsrail ile çatışmış olan militanlardır ve çoğu da ABD tarafından terörist örgüt olarak tanımlanan gruplara mensuptur. Bu gözlemcilerde şu soruyu uyandırıyor "Neden Liwa Abo Fadel'de Nusret Cephesinde olduğu gibi hala bir terörist grup olarak nitelenmedi!! Suriyeli muhaliflerin gözünden bakıldığında bundan bir şekilde ABD'nin bir gözünü yumarak Suriye rejimini muhaliflere karşı desteklemek için yeşil ışık yaktığı anlaşılıyor.



Kaynak: http://levantnbeyond.blogspot.fr/2013/04/the-foreign-fighters-in-syria-other-face.html?spref=tw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder