Statcounter

1 Nisan 2013 Pazartesi

Genel Durum Haritası Daraa



Muhalifler Daraa'da hızla ilerliyor. Bunda Ürdün'den geçirilen silahların büyük etkisi olduğu iddia ediliyor.
Birkaç gün önce ele geçirilen Dael kasabası stratejik olarak önemli. Bu yolla hem muhalif bölgeler saldırılardan izole edilmiş olacak hem de Daraa'nın merkezine saldırmak için bir üs görevi görecek.

Belki de bu sebeplerle muhalif komutan Salim İdris ile bağlantılı güney Suriye'deki en güçlü gurup bu kasabayı hedef aldı.

Dael Daraa şehrinin kuzey-kuzeydoğusunda bulunuyor ve coğrafi olarak Daraa ve Şam arasındaki savaşın tam ortasında yer alıyor ve Şam-Daraa otoyolunu da kontrol eden bir mevkide. Ayrıca muhaliflerin kontrolündeki bir grup kasaba ve kontrol noktalarının da kuzeybatısında bulunuyor.

Kasabanın ele geçirilmesi halihazırda izole edilmiş birkaç Esed üssünün ikmal yollarını da kesiyor ve Daraa Bölgesinin doğusunun içi ve dışının tüm trafiğinin kontrolünü muhaliflere bırakıyor. Eğer muhalifler Dael'i ellerinde tutabilirlerse burayı kuzeye doğru olarak yaptıkları saldırılarda üs olarak kullanabilecekler.

Daraa şehrinin güney kısımları halihazırda muhaliflerin eline geçmeye başladı. Eğer Dael elde tutulabilirse buradan muhalifler kentin kuzeyine doğru da ilerleyebilirler.

Ayrıca bölgeye Ürdün'den silah akışı sürerken Daraa'da elde edilen kazanımlar sayesinde karayoluyla 1,5 saat mesafedeki Şam'a silahları ulaştırmak ta daha da kolaylaşıyor.

Aralık ayında Daraa Bölgesinin hiçbir yeri muhaliflerin kontrolünde değildi. Vurkaç taktiği ve caddelerdeki çatışmalar, yol kenarına yerleştirilen bombalar ve kırsal alanda yapılan baskınlar vardı ama muhalefetin bölgede yerleştiğine dair hiçbir işaret yoktu.

Ocak ayının sonlarına doğru nasıl olduysa üsler düştü, muhalifler kasabaların bazı kısımlarını kontrol etmeye başladı ve rejim büyüyen bir krizi çözmek için bölgeye yüzlerce tank ve binlerce asker gönderdi.

Takviye kuvvetler muhalifleri durduramadı. Şubat ayının sonunda rejim kendini bölgenin doğudaki yarısını elde tutmaya çalışır halde buldu. Bu Mart ayının ilk haftası sonu itibariyle muhalifler Daraa Bölgesi ile askerden arındırılmış olan Golan bölgesi arasındaki bir dizi üssü ele geçirdi. Şu an muhalifler bölgede inisiyatifi ele geçirmiş görünüyor.

Daraa'da bölünmüş olarak savaşan İslami savaşçılar "İslamın Fecri Tugayı" ismi altında birleştiler ve şu anda General Salim İdris tarafından yönetilen Daraa Askeri Konseyi altında  ÖSO ile işbirliği içindeler.




Resmi büyütmek için tıklayınız


Mavi: 2013'te ele geçirilen bölgeler.
Yeşil: 2012'de ele geçirilen bölgeler.
Sarı: Çatışmalar devam ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder