Statcounter

17 Ocak 2015 Cumartesi

16-17 Jan

Güncelleme yarın devam edecek inşaAllah...Updates to be continued tomorrow inshaAllah.



15 Ocak itibarıyla son durum haritası. / A last situ. map by 15.01.2015



15 Ocak itibariyle Iraq'ta durum haritası / A last situ. map of Iraq by 15.01.2015



HALEP

Kentin kuzeyinde Sawran, Azaz ve Taqleh'e ilerlemeye çalışan IŞİD güçleri ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. / Heavy fighting reported between opposition forces & ISIS who are still trying to advance into Sawran, A’zaz & Taqleh.

Kentte حي الاذاعة  al-Aezaa'da vurulan rejim binası. / A regime building in al-Aezaa. (حي الاذاعة) / الجبهة الشامية-استهداف مبنى لعصابات الاسد بمدفع محلي في حي الاذاعة
http://www.youtube.com/watch?v=l2Dvb8iG2ug&feature=youtu.be

Raşidiyn'de Hazm mücahitleri tarafından vurulan 23mm. top noktası. / A 23mm cannon point is hit by Harakat Hazm mujahideen using TOW missile. / حركة حزم تدمير مدفع 23 لقوات النظام بصاروخ تاو في حي الراشدين الجنوبي
http://www.youtube.com/watch?v=hdv2iWmjKDY&feature=youtu.be


İDLİB

Alınan bazı haberlere göre Nusra Ebu Dhur havaalanı üzerinde asker ve mühimmat taşıyan İlyuşin tipi bir askeri nakliye uçağını düşürdü. Henüz fazla doğrulama yada görsel kanıt yok. / Jabhat al Nusra shot down Ilyushin - Transport Plane, carrying regime officers and ammo over Abu Duhur Military airport. There is not more confirming news or visual document yet.
 /
#جبهة_النصرة | إسقاط طائرة  "يوشن" عسكرية ليلية فوق #مطار_أبو_ظهور_العسكري محملة بالذخيرة والغذاء ومياه الشرب
#إدلب
#الحصار_الخانق


HASEKEH

Uzun süredir rejim ile PYD arasında zımni bir saldırmazlık anlaşmasının bulunduğu kentte taraflar çatıştı. Rejimin demilitarize alan kabul edilen bir bölgedeki binaları kontolü altına alması sonrasında taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. / In Syria’s predominantly Kurdish northeast, Assad’s forces and Kurdish militia, mainly the Syrian Kurdish People’s Protection Units (YPG), have for the most part coexisted without clashing, focusing their firepower on the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS).
However, violence broke out when army soldiers and allied militiamen took control of buildings in an area that both sides had agreed would stay demilitarized, the Syrian Observatory for Human Rights monitoring group said.
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/01/17/Kurds-open-front-against-Assad-s-forces-in-Syria-monitor.html

3 yorum:

  1. Bu arada son durumu gösteren bir harita paylaşabilir misiz?

    YanıtlaSil
  2. FSA'nın ve EL Nusra'nın ISIS karşısında hayli zor durumda olduğu söyleniyor. Rejimle ISIS anlaştı mı yoksa? Rejimin düşmesi yakın değil mi?

    YanıtlaSil

  3. Doyurucu cevap vermek isterdim ama ne bilgimiz ne de kabiliyetimiz elvermiyor.

    Ben IŞİD'i doğal bulmuyorum. Bu derece etkili olabilmesi benim kanaatimce fizik kurallarına aykırı. Kanaatim bir şekilde öne çıkarıldıkları ve bir amaç için kullanıldıkları. Ama daha uzun süre ümmetin başına bela olacakları ve İslam dünyasının zihin dünyasına da büyük ve onarılması zor bir darbe vurdukları da aşikar.
    Rejimle it iti bir süreliğine ısırmaz diyebileceğimiz karşılıklı bir anlaşma kesinlikle var idi. Hatta bazı bölgelerde bu hala devam ediyor. Mesela Halep'te sırt sırta bulundukları bölgelerde birbirlerine saldırmıyorlar çok uzun süredir. Rejim yakın zamana kadar IŞİD mevzilerine hiç saldırmazdı. Ama bir süre önce bu anlaşma kısmen bozuldu. IŞİD hakimiyetini oturttuğunu düşündüğü yerlerde kendini daha da emniyete almak için rejime karşı harekete geçti. Civarındaki rejim üslerine saldırdı.
    Rejimin elinin iyi uzanamadığı bazı bölgelerde de rejime karşı saldırıyor.
    Rejim ise IŞİD'i muhaliflere ağır zarar vereceğini/verdiğini öngörerek hedef almadı. Öyle bir zaman geldi ki Deyr ez Zur'da muhalifler bir cepheden IŞİD, diğer cepheden ise rejim ile sarılmıştı.
    Suriye'de IŞİD hem rejim hem de batı cephesinin eline uygun işler yaptı. Muhalifleri aşırı derecede hırpaladı.
    ABD yaptığı hava saldırılarının %75'ten fazlasını Kobani üzerine yapıyor. Bu da dikkat çekici bir başka nokta.
    Kobani üzerinden Türkiye bir anda nasıl esir alındı, kısmi Kürd kamuoyu medya ile nasıl mobilize edildi bunu da gördük? Bu da bir başka ilginç nokta.
    Çözüm Süreci'nin aleyhine çalışan çok ülke var. Bunların da buralarda manevraları var.
    IŞİD Iraq'ta ise bence yine bir tarafın eline uygun hamleler yapıyor ama o taraf kim ben de bilmiyorum. Iraq ile ilgili kanaat oluşturabilecek bir bilgim yok. Sadece İngiltere'yi işaret eden dedikodular var.

    Rejim epey sıkıntıda. Ben bu tempoyla bir bu kadar dayanacağını sanmıyorum. Mevzu maddi sıkıntılardan ziyade savaş Nusayri azınlığa çok dokunmaya başladı ve savaşın sürdürülebilirliği her geçen gün rejim açısından zorlaşıyor. Bu yüzden Halep'te İran'da hapisten vaatle çıkarılan milisleri, yada Afganistandan para için gelen Hazara'ları savaşırken görüyoruz.

    Hizb. açısından da Suriye'deki çatışmaların sürdürülebilirliği sıkıntılı.

    Rejimin düşmesine Müslümanlar hariç kimse razı gelmez.

    Muhtemelen kocakafalar anlaşınca Esed'i tahttan indirecekler. Bir muhalif muhatap ve Esad sonrası rejim muhatabı taraf ayarlanacak. Muhalifler de buna zorlanacak. Muhalifler dışarıya bağımlı. Türkiye üzerinden nefes alıyorlar. Suud'da bu planın arkasındaki taraflardan. Sadece anlaşmaları gerekiyor.
    Türkiye de buna evet der büyük ihtimalle. Sonra Türkiye dahil muhalifler sıkıştırılır, nefessiz bırakılmakla tehdit edilip bu çözüme mecbur edilir.

    Burada tek sıkıntı İslami mücadele yürüten gruplar. Bunlar da bir süre sonra asıl düşman haline getirilip yalnızlaştırılır. Ve hava harekatları bunların üzerine yapılır.

    Burada gittikçe büyüyen asıl tehlike kemikleşme, derinleşmeye doğru giden şii-sünni savaşı. Asıl planlayıcılar bölgede sönmeyecek bir ateş yakmaya çalışıyor da olabilir.

    Doğrusunu O'(cc) bilir ve onun tuzağı bütün tuzakların üzerindedir.

    Allaha emanet,


    YanıtlaSil