Statcounter

8 Temmuz 2014 Salı

A MUST READ / IRAN'S AGONY IN SYRIA



Captured document reveals infighting, manpower shortage
https://medium.com/war-is-boring/53b64506b0ba

Bu yazıyı tamamen çevirmeye vaktim müsait değil. Ama Türkçe okurlar için kısaca özetleyeceğim inşaAllah.
Bildiğiniz üzere İran Suriye cihadının rejim tarafındaki aktif taraflarından biri ve kısmen askeri güçleri ve çok ağırlıklı olarak askeri danışmanlık yapan subayları ile sahada da aktif.

Bir süre önce İran tarafından bölgede görevlendirilen Abdullah İskenderi (muhtemelen) mücahitlerin keskin nişancı atışıyla vuruldu. Daha sonra başı gövdesinden ayrılmış cesedi sosyal medyada geniş bir yer buldu.

Bu şahsın tuttuğu notlarda rejimin direkt Esad'a rapor veren dört ana istihbarat kurumu arasında yoğun bir rekabet bulunduğu belirtiliyor.

Hama'da beş ayrı bölgede 13.000 mücahit bulunduğunu ama rejimin buna karşı her birinde 1.000 kişi bulunan beş paramiliter tugay ve küçük bir askeri güç bulunduğunu belirtiyor. İran Devrim Muhafızları mensuplarının tugaylardan birini bizzat organize ettiğini ama 10 aydır hala doğru dürüst bir güç oluşmadığını ve rejimin kendilerini yeni yeni dikkate aldığını belirtiyor.

Adam sıkıntısı olduğunu ve rejim kontrol noktalarına askerden ziyade paramiliter güçlerin yerleştirilmesini ve kontrol noktalarındaki adam sayılarının azaltılması gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca rejimin aktif bir şekilde muhalif pozisyonlarına saldırması gerektiğini aksi takdirde hiçbir ordunun buna uzun süre dayanamayacağını belirtiyor. (Bu benim de fikrimdir sayın okuyucu. Mücahitlerin uzun süre dayanabilmesi koşuluyla rejimin içerden adam kısıtı ve kayıplar sebebiyle büyük sıkıntıya girmesi bence kaçınılmaz. Rejim ise yoğun varil bombardımanları yardımıyla aksine muhaliflerin direnme gücünü, moralini, azmini çökertmeye çalışıyor. Sivil yerleşim yerlerine yapılan yoğun varil bombardımanlarının, sivil yerleşim yerlerinin ölümüne açlık kuşatmalarına maruz bırakılmasının başka bir açıklaması yok bende. Buna karşı çok canı yansa da muhaliflerin direnebilmesi lazım. Rejim her ne kadar belli etmese de yüksek kas gücüne rağmen bu kuvveti uzun süre uygulama yeteneğinden yoksun.)

Son bölümde de taktik tavsiyeleri var. Muhaliflerin tanksavar ünitelerini rejim zırhlılarına karşı kullanmalarını engellemek için öncü mobilize piyade güçlerinin kullanılmasını öneriyor. Fikrin Qalamoun'daki uygulaması Hizb. tarafından başarıyla yapılmış. Önden motorsiklet ve diğer araçlarla hızla cephede ilerleyen Hizb. güçleri mücahitlerin tanksavar silahlarını pozisyonlamasını bölgeyi ateş altına alarak engelleyerek rejim tanklarının rahatça ilerleyip direnişi kırmasını sağlamış. İskanderi'ye göre bu taktik açık alanda Daraa'da başarısız olmuş. Öncüler ateş altında dağılarak rejim zırhlı birliklerinin büyük kayıp vermesine sebep olmuş.

Çeviremeyeceğim dedim ama metnin büyük kısmının içeriği anlatılmış oldu, endişe etmeyin :)








3 yorum: