Statcounter

12 Nisan 2014 Cumartesi

KASSAB'DA ERMENİ KATLİAMI YALANI

23 Mart Pazar günü Suriye'de aralarında Nusret Cephesi'nin ve diğer birçok grubun da bulunduğu mücahitler İdlib ve Doğu Lazkiye yönünden Lazkiye içlerine bir operasyon(el Enfal) başlattı. Rejim güçlerinden alınan kasaba ve köylerin arasında Kassab kasabası ve sınır kapısı da vardı. Üç gün sonra gündem dünya tarihinin en büyük sosyal medya dezenformasyon kampanyalarından biriyle çalkalandı.
Sahte fotoğraflar, yanlış videolar ve Suriye Devlet TV'sinin haberlerinden(sonradan alınıp onlarca daha küçük noktada pazarlanan ve çok büyük bir haber havuzundan geliyormuş intibası uyandıran sahte 80 kişi öldürüldü, 12'sinin kafası kesildi haberi ) oluşan kakafoni sosyal medyada orman yangını gibi yayıldı. Bir kez daha Esad azınlıklar kartını kullandı. Bir “#SaveKessab” "KassabıKurtar" trendi diaspora ermenilerini, Twitter gençlerini ve Kardaşyan takipçilerini coşturdu. Ünlü Kardaşyan kardeşlerin sesleriyle süslenen ilgi çekici propaganda posterleri Twitter yangınına benzin döktü. Çoğu Instagrama ilk ArmenianUnity ve SaveKessab Instagram sayfalarından yüklenen fotoğraflar şimdiye kadarki en korkunç yalan ve sahte fotoğraflar oldu.


Kim Kardashian: Kassab'da ne olduğunu bilmiyorsanız lütfen google'da arayıp öğrenin, bu çok üzücü! Bir ermeni olarak böylesi birçok acı hikaye ile büyüdüm!

Kim Kardashian: Lütfen tarihin kendini tekrar etmesine izin vermeyin!!!!!! Bunun trend olmasını sağlayın!!!
#Kessab'ıKurtar#Ermeni Soykırımı

Khloe Kardaşyan: Kalbim kırılıyor!!!#KessabıKurtar

Sonuç olarak binlerce (Ömründe Kassab'ı bir kere duymamış, nerede olduğunu bilmeyen, ve tamamen mutlumesut bir şekilde Suriye'deki çatışma umurunda bile olmayan) sözde politik olarak aydınlanmış iyi amaçlı aktivist aç kurtlar gibi "Kassab'da Türk Ordusu ve El Kaide tarafından yapılan ve 1915 soykırımının devamı olan sözde soykırımı" retweet, tweet etmeye ve hashtag yapmaya başladı. Ki twitter'ın kuralına göre  yeterli tweet olmayan bir soykırımı durdurabilir. İnternete hoş geldiniz.
Şu sizi düşündürmüyor mu neden Suriye'de Banyas, Ghouta, Jdeidat al Fadl, Hilfaya, Deir Ba'albeh, Sanamain, Daraya vs. vs. gibi katliamlar varken nasıl Kassab'da olmayan bir katliam küresel trend olabiliyor?
Bu Kassab'dan kiliselerin zarar görmediğini ve sakinlerine zarar verilmediğini gösteren orjinal videolar ve görüntülerin bir özetine ulaşabileceğiniz bir link:
http://nshakfeh.wordpress.com/2014/03/30/the_facts_about_kassab/

31/03/2014 yada yakın bir tarihte Ermeni Parlemento üyesi Tevan Poghyosan'ın Lazkiye'yi ziyareti ve bölge sakinleriyle görüşmeleri sonucu yayınladığı Twitler aşağıda görülebilir. Kendisi hiçbir Ermeni kaybının olmadığını ve katliam haberlerinin dezenformasyon ve düzmece olduğunu doğruluyor ve bilgilendirme yapması ve tüm bu yanlış bilgilendirmenin önüne geçilmesi için Kassab'da bir sözcü bulundurulması çağrısı yapıyor. Bu çağrı aşağıdaki twitler yoluyla geldi: @LianaAgh, Link aşağıdadır:



http://civilnet.am/2014/03/31/kesab-plan-for-humanitarian-relief-tevan-poghosyan/

DİĞER BİR KAYNAK:

02/04/2014 : Mevzu ile ilgili farklı bir gelişme de Kassab'ın Belediye Başkanı Vazgen Chaparyan'ın Ermeni  TV kanalı GALA TV'ye verdiği ve toplu katliam haberlerini reddettiği röportaj. Burada şöyle diyor:
"Ermeniler öldürülmüyor. Bu dedikoduların nereden üretildiğini bilmiyorum. Ermeniler halen emniyetli bir şekilde kendilerini çatışma bölgesinden uzaklaştırmak için Lazkiye içlerine geçiyorlar ve halihazırda onları Lazkiye'de toplu mekanlarda ve okullarda barındırıyoruz. Tümünün yiyecek ve diğer ihtiyaçları sağlanıyor."

Makale: http://galatv.am/hy/news/an-chmnac-stco-kamqov-menq-shutov-kveradarnanq-esab-esabi-qaghaqapety-herqum-e-hayeri-spanutyunneri-masin-teghekutyunnery/
Çeviri: https://docs.google.com/document/d/1Tplam0Xgp3VW5AShE4vyFXSckCfGlXAKqrp-_0lnc6s/edit?pli=1
Ayrıca Ermeni Haber AM TV kanalına Ermenilerin Kassab'da infaz edildiğini gösteren videonun doğru olmadığını da belirtti:
http://news.am/eng/news/201845.html



Kassab'dan muhaliflerin sözde suçlarını gösterdiği belirtilerek yayılan tek bir fotoğraf doğru. O da bu haçı çıkarılan kilise:



Özellikle bir video tekrar tekrar paylaşıldı ve El Kaide militanlarının Ermeni sivilleri toplu infazına delil olarak kullanıldı.
Aşağıda videonun yüzlerce belki binlerce defa en çok paylaşılan repost edilen anı:


Bu video 4 aylık (4 Ocak tarihli) ve Halep'te Nusret Cephesi tarafından ele geçirilen 10 rejim askerinin infaz anını gösteriyor. Kassab ile bir alakası yok.
Linkte videonun ekli bir raporla tekrar Syrian Observatory for Human Rights tarafından yüklenmiş hali mevcut:
https://www.youtube.com/watch?v=ZljM2NGR5II&feature=youtu.be
____
Bir başka video da Nusret Cephesi tarafından durdurulan ve infaz edilen iki Ermeni'ye ait olduğu iddia edilen video. Bu da birkaç defa upload edildi. Bir örneği: http://www.veooz.com/videos/hH256Zj.html
Bu aslında IŞİD'i 2 Nusayri tır şoförünü Iraq'ta infaz ederken gösteren ağustos 2013 tarihli, eski ve meşhur bir :
https://twitter.com/hhassan140/statuses/371545645439414272


Şimdi Kassab ile ilgili hazırlanan en ünlü ve yaygın propaganda posterine gelelim. Instagram yada Twitter'a kaç defa yüklendiğini tahayyül bile edemiyorum. Tahminlere göre ilk defa ArmenianUnity Instagram sayfasına yüklendi. Her halükarda Kassab yalanlarında en çok kullanılan düzmece belgeler arasına katıldı.



En alttaki imajdan bahsetmiştik. Şimdi diğerlerine devam edelim.
En üstte soldaki belki de Suriye'nin en ünlü propaganda yalanı oldu ve öyle görünüyor ki SaveKassab trendinde en çok yayılan ikinci imaj oldu. bu imaj ilk defa Esad propagandistleri tarafından muhaliflerin Hıristiyan genç kızlara tecavüz edip öldürdüğüne delil olarak uydurulmuştu ve aynı resim artık Kassab için dolaşıma girdi:

Ve bu resmin 2005 yılına ait "Inner Depravity" isimli bir korku filminden bir sahne olduğu inanamayacağınız defa sosyal medyada açıklandı.

Bir sonraki üst sağdaki fotoğraf en korkunçlarından biri ve bu fotoğraftakinin Türkler ve/veya muhalifler ve/veya ElKaide tarafından kafası kesilen küçük bir Ermeni çocuğu olduğu iddia ediliyor.


Aşağıdaki aynı çocuğun kullanılan farklı bir fotoğraf versiyonu.

Bu çocuğun ismi Fatima Meghlaj. Küçük kız 2012 yılında İdlib'de evine isabet eden ve rejim tarafından atılan bir top mermisi sonucu şehit oldu. Fotoğrafı Suriye mücadelesinin sembollerinden biri oldu:
http://www.therevoltingsyrian.com/post/31731941551/her-name-is-fatima-meghlaj-2-years-old-from-kafr
Tabi ki bu Meghlaj'ın fotoğraflarının mücahitleri şeytanlaştırmak için kullanıldığı ilk yalan kampanyası değildi:
http://themuslimissue.wordpress.com/2013/09/15/graphic-muslim-trophy-in-syria-lifeless-body-of-decapitate-christian-child/


Gelelim alt soldaki kafa kesme fotoğrafına:


image

Bu uydurmanın da uydurması. İlk defa küresel bir hassasiyet yaratacak şekilde Temmuz 2013'te Esad rejimi tarafından rahip François Murad'ın diğer iki rahiple beraber ülkenin kuzeyindeki Ghassaniya'da kafalarının kesilmesine dair olduğu iddiasıyla kullanıldı.
Tabi ki sonradan IŞİD tarafından kimliği bilinmeyen esirlerin Mashhad Ruhin'de infazına ait olduğu ortaya çıktı ve HRW ve Vatikan tarafınan değerlendirme dışı bırakıldı:
http://m.ibtimes.co.uk/syria-catholic-priest-beheading-video-murad-485700
Şimdi ise Türkiye, el Kaide, mücahitlerin adı da katılarak Hıristiyan katliamı adı altında pazarlanıyor.



Son olarak ta alt sağdaki fotoğraf:
image
Bu fotoğrafın ilk yüklemelerinde Haziran 2013'te Nusret Cephesi tarafından infaz edilen Yusuf Abidin'e ait olduğu belirtiliyor. Tabi ki fotoğraf Kassab olaylarından çok önce dolaşımda olan bir imaj: http://thahop.com/blogs/1/2651/warning-man-kidnapped-and-behea


Gelelim çok dolaşımda olan ve haçı çıkarılıp ElKaide bayrağı takıldığı iddia edilen kilise fotoğrafına.


Böyle şeylerin doğası gereği hemen çekilip alınırlar ve sorgulanmadan internet ortamında alınıp herhangi bir İslamofobik yayında kullanılıverirler. Örneğin özellikle Walid Shoebat’ın bloğunda olduğu gibi.
Herneyse. Fotoğraf kilometrelerce uzakta IŞİD kontrolü altındaki Raqqa'dan:
http://www.bbc.co.uk/news/world-24926584



Daha sonra da 1915 olayları ile karşılaştırma yaparak alttaki fotoğrafı Kassab'da muhalif mücahitler tarafından kafaları kesilen Hıristiyanlar olarak sunan uydurma yayın.
image

Fotoğraf Şubat 2014 tarihine ait ve IŞİD'in kasabadan sürülmeden önce Azaz'da öldürdüğü Cephetul Akrad mensubu 4 Kürd savaşçıya ait. Fotoğraf yaygın bir şekilde yayınlandı ve bunlarla ilgili ilk detaylı rapor linkte bulunabilir: http://aranews.org/en/home/kurdish-region/1049-isil-fighters-behead-four-kurds.html


Bu örnekte kullanılan fotoğraf hiç uygun olmadığı için buraya yerleştirmiyorum. Ama videodaki çarmığa gerili şahıs normalde Raqqa'da IŞİD'den bu muameleyi gören bir Ahraruş Şam mücahidi iken yalan propagandada fotoğrafı Kassab'da işkence gören Hıristiyan olarak veriliyor. Nasıl bir ironidir ki fotoğrafta IŞİD'den işkence gören mensubu olan Ahraruş Şam Kassab'a saldıran gruplar arasında aynı zamanda. Aşağıda videosu görülebilir:
https://www.youtube.com/watch?v=s1aPWH0_crU

----------------------------------------------------------------------------------------------

Once again, another ISIS crimes from Raqqa: https://www.youtube.com/watch?v=s1aPWH0_crU
The crucified man was later identified to be an Islamist rebel fighter from Ahrar alSham, a group which participated in the Kessab assault. Irony is never lost.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Sıradaki örnek te insanı çileden çıkarıcı:

Aşağıdaki tweet'in konusu olan fotoğraf başka bir tweet'in kırpılmış hali. Ve yorumunda "Hala birileri Hıristiyanların öldürülmediğini iddia edebiliyor diyor." Ama kullandığı fotoğrafın sahte olduğunu bilerek yada bilmeyerek.


Resmin orjinali:



Propaganda yapacaksan da en azından biraz mantıklı birşeyler yap demek gerekiyor bu insanlara. Orijinal fotoğraf 2013 yılına ait ve Halep'teki bir varil bombardımanı sonrası yaralanan bir çocuğa ait ve anlaşıldığı kadarıyla kelimeler Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) tarafından aktarılmış.

----------------------------------------------------------------------------------------------


Tabi ki 2013 Banyas katliamının fotoğraflarını kullanmadan Esad'ın propagandası mükemmellik kazanamaz. Bu katliama dünya dönüp bakmazken utanmadan bir de fotoğraflarını yalanlarını beslemek için kullanıyorlar. Bu kadarla da kalmıyorlar. Devam edelim.






----------------------------------------------------------------------------------------------


Yalan ve iftiraları desteklemek için dolaşıma sokulan bu fotoğraf ta 2012 yılına ait ve Halep'ten:
http://www.theatlantic.com/infocus/2012/10/destruction-comes-to-aleppo/100381/




----------------------------------------------------------------------------------------------

Bir diğer yalan propaganda posterinde kullanılan fotoğrafın da mücahitler tarafından öldürülen bir gence ait olduğu iddia ediliyor. Fotoğrafın kaynağı kesin olmamakla beraber ilk defa 2006 yılında upload edilmiş ve muhtemelen Bahreyn'deki bir patlamada ölen birine ait:



 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
MEDIA.am'dan Gegham Vardanyan da SaveKassab hashtag fenomeni ile ilgili okunası bir değerlendirme yazdı:
"Bir Hashtag Uydurma Söylentilerin yayılmasına nasıl alet olur: #SaveKessab mevzusu"

http://media.am/en/savekessab-hashtag-and-news-verification










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder